“Saya hanya ingat mᾰti..” Diana Rafar Dedᾰh Detik² Air Melimpᾰh Sekelip Mata Di kondominium Seperti Ombak

Artis

Suasana kelam-kabut persis babak filem ben.cana alam Hollywood dengan persekitaran berubah menjadi lautan bergelora disaksikan Diana Rafar di kediamannya di Shah Alam, Sabtu lalu, membuatkan pelakon itu hanya terfikir soal a.jal.

Insi.den itu tidak mungkin dilupakan Diana, 39, sampai bila-bila. Malah, sehingga hari ini, dia trau.ma untuk pulang ke kediaman jenis kondominium yang menjadi rumah persinggahan mereka sekeluarga di Seksyen 13.

Diana berkata, kedudukan kediaman pada aras enam membolehkan Diana melihat semua yang berlaku seke.lip ma.ta.

“Hujan sangat lebat dan angin bertiup ken.cang. Semuanya berlaku terlalu pantas. Dalam seke.lip ma.ta, air mula memenuhi kawasan persekitaran kondominium.

“Saya sempat meninjau ke luar tingkap. Saya ternampak seorang warga emas melambai-lambai meminta bantuan kerana keretanya ditenggelami air.

Aksi Diana ketika membuat lintas langsung melalui media sosial dari ruang bawah kondominium miliknya di Seksyen 13, Shah Alam yang dinaiki air berikutan hujan lebat, Sabtu lalu. Foto Ihsan Diana Rafar
Aksi Diana ketika membuat lintas langsung melalui media sosial dari ruang bawah kondominium miliknya di Seksyen 13, Shah Alam yang dinaiki air berikutan hujan lebat, Sabtu lalu. Foto Ihsan Diana Rafar

“Saya jadi panik kerana tidak mampu berbuat apa-apa. Alhamdulillah, lelaki terbabit akhirnya berjaya menyelamatkan diri,” katanya kepada BH Online.

Diana berkata, selepas melihat warga emas itu, dia mendengar pengumuman dibuat pengurusan kondominium agar semua penduduk turun.

“Saya panik semula. Kebetulan kakak (Linda) tinggal bertentangan rumah saya. Kami ke.lam-ka.but turun tanpa sem.pat men.capai apa-apa.

“Saya hanya membawa telefon bimbit dan anak. Rumah juga dibiarkan tidak berkunci aki.bat terlalu ke.lam-ka.but. Kami juga ter.pak.sa turun menggunakan tangga kerana perkhidmatan lif tergendala,” katanya.

Diana berkata, sebaik tiba di arah bawah, keadaan bertambah hu.ru-ha.ra apabila semua penduduk berkumpul dan air di luar kondominium makin de.ras seperti om.bak.

Keadaan bertambah ke.coh apabila dua penduduk dikatakan ter.perang.kap dalam kenderaan di parkir aras bawah ketika dipercayai cuba menyelamatkan kereta.

“Saya sangat panik lebih-lebih lagi mendapat tahu ada penduduk terperangkap dan dikhuatiri le.mas. Air dari sungai berhampiran melim.pah dengan de.ras lalu memasuki ruang par.kir aras bawah.

“Buntu apatah lagi telefon pintar kehabisan bateri, saya sempat membuat rakaman video memaklumkan ada orang ter.perang.kap untuk dihantar kepada kumpulan WhatsApp keluarga Rafar.

“Sekurang-kurangnya, keluarga tahu apa yang berlaku. Jika sesuatu terjadi kepada saya, Linda dan anak. Tidak sangka rakaman video itu viral.

“Mungkin ada ahli keluarga membuat perkongsian sehingga tular,” katanya.

Diana berkata, ri.sau kemungkinan air naik, dia dan Linda kembali ke unit kediaman masing-masing.

“Saya dan Linda sangat bimbang jika keadaan bertambah buruk. Lebih-lebih lagi, bekalan elektrik sudah terputus. Kami tidak mampu bertenang.

“Jan.tung saya berde.gup laju sepanjang malam aki.bat terlalu ri.sau. Linda pula sukar bernafas disebabkan macam-macam bermain dalam fikiran.

“Ketika itu, kami hanya memikirkan soal ma.ti. Saya hanya mampu berdoa dan ber.zikir sepanjang malam melihatkan air yang berta.kung seperti lau.tan di sekeliling kondominium,” katanya.

Diana berkata, pada mulanya, dia tidak mampu melelapkan mata.

“Saya merasakan malam terlalu panjang sehingga terfikir apakah dunia akan kia.mat. Saya pernah terbaca, sebelum kia.mat dunia akan ge.lap selama tujuh hari.

“Pada malam itu, saya dihubungi Izara Aishah yang bimbangkan keadaan saya. Lantas saya beritahu Izara agar tolong sedekahkan al-Fatihah banyak-banyak buat kami.

“Selepas itu, baru saya boleh lelapkan mata kira-kira dua jam,” katanya.

Diana Rafar Dan Keluarganya

Tambah Diana, dia dan Linda masing-masing memakai tudung dan menyarung jaket sepanjang malam supaya andai berlaku kejadian tidak diingini, mereka sudah bersedia.

Sementara itu, suami Diana, Zamarul Hisham meredah banjir sehingga paras pinggang sebaik selesai penggambaran untuk pulang ke rumah.

“Saya sudah pesan kepada suami jangan pulang. Dia gigih meredah ban.jir kerana bimbangkan keadaan kami. Suami meletakkan kereta agak jauh dari kediaman dan di lokasi tinggi,” katanya.

Diana bersyukur keesokan harinya, air mula surut.

“Saya dan Linda buat keputusan meninggalkan kediaman kami dan menumpang sementara di rumah kakak.

“Saya berniat pulang ke sebuah lagi rumah kami di Laman Glenmarie. Namun, jiran menasihatkan agar tidak berbuat demikian.

Diana Rafar Dan Suaminya

“Jiran beritahu berlaku kes paip pe.cah dan bekalan air sudah putus tiga hari. Sama juga dengan bekalan elektrik,” katanya yang masih menumpang kediaman kakaknya, Anita di Seksyen 6, Shah Alam.

Diana berkata, dia masih trau.ma dengan insi.den itu. Setiap kali mengenangkan kejad.ian ‘hi.tam’ itu, hatinya amat tersentuh dan bulu ro.ma berdiri.

“Saya sangat trau.ma. Suami ada mengajak menjenguk kondominium kami, tetapi saya masih belum bersedia.

“Saya ter.kejut dan tidak sang.ka sebaik mendapat tahu banyak tempat yang lebih teruk seperti di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam,” katanya yang mengambil usaha mengagihkan makanan dan pakaian kepada man.gsa ban.jir di kawasan terbabit.

Sumber: BH, IG dianarafar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *