“Dulu Tonton Ceramah Sikit, Alih Saluran Lain Macam Tak Berapa Minat,” – Beza Dulu Dan Kini, Kilafairy Cerita Proses Hijrah

Artis

Pelakon dan penyanyi, Kilafairy mengakui kini dia lebih tertarik untuk untuk mengetahui apa sahaja mengenai ilmu agama, selepas mengambil keputusan untuk mengenakan hijab tahun lalu.

Berkongsi mengenai perbezaan dirinya dulu dan sekarang, dia yang mesra disapa Kila turut mend3dahkan, dia semahunya cuba untuk menjaga ibadah sebaiknya.

“Cuba untuk jaga amal ibadah dengan sebaiknya. Minat saya untuk dalami ilmu agama itu orang kata lebih bersemangat dan lebih tertarik untuk ikuti.

“Sebelum ini, kalau tonton ceramah sikit je macam alihlah pada saluran lain, saya macam tak berapa berminat. Tapi sekarang bila saya ikuti sesi usrah anjuran rakan, Neelofa misalnya, buatkan saya lebih tertarik.

“Malah ada kawan lain yang umpamakan agama ini sama seperti telefon. Kalau kita tak cas, akan habis bateri. Jadi kita kena terus  belajar.

“Kalau tidak memang ia akan terbantut di situ,” katanya yang mendapat sokongan padu dari ahli keluarga untuk menjadi insan yang lebh baik.

Sementara itu, bintang berusia 29 tahun ini juga menambah, dia tidak pernah meny3sal atas perjal4nan hidup yang dil4lui sebelum ini.

Malah, Kila menyifatkan sejar4h lam4 mendorongnya untuk memperbaiki diri, seterusnya cuba menjadi ind1vidu yang lebih baik.

“Saya cuba untuk ‘tanamkan’ ia di masa lalu. Kalau nak kata sama ada saya meny3sal atau tidak… sebenarnya kalaulah saya ada peluang untuk pakai tudung lebih awal, saya akan pakai. Akan tetapi jalan hidup saya seperti ini.

“Saya tidak menyesal atas apa yang telah berlaku. Kalau saya tidak laluinya, saya tidak akan jadi seperti hari ini.

“Saya rasa, pengalaman itulah yang membentuk saya untuk ke sini hari ini. Saya bersyukur, dengan pengalaman yang lepas,” katanya yang sering menitipkan doa, meminta petunjuk dari Yang Maha Esa.

Anak kepada penyanyi senior, Rohana Jalil ini berkongsi pengalaman indahnya itu menerusi program YouTube, No Turning Back dari Hijabista, baru-baru ini.

Foto: Instagram Kilafairy

 

Sumber:Media Hiburan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *