“Kej4dian pelik burung asyik kerumun pusara bapa terjawab..” Penjaga kubvr Dedah Satu Rahsia Yg Ahli Keluarga Arwh Tk Pernah Thu.

Semasa Viral

SEORANG anak digemparkan dengan sekumpulan burung merpati yang berada di sekitar kvbur bapanya setiap hari.

Siapa sangka semasa h4yat, arwh bapanya sering memberi makanan kepada burung-burung setiap kali menjejakkan kaki ke tanah perkubvran.

Siti Farzana Syaiffulhisham berkata, bapanya Syaiffulhisham Abdillah yang menghidap k4nser usus besar (kolon) men1nggal dunia pada usia 54 tahun, 2 Syawal lalu.

Gadis berusia 22 tahun itu memberitahu, bapanya dulu sering ke Tanah Perkvburan Islam Semariang di Kuching, Sarawak untuk melawat pusara datuknya (bapa arwh).

“Ayah cukup rapat dengan atuk. Hampir setiap Jumaat, ayah tak pernah miss ziarah kubvr atuk. Biasanya kami akan temankan ayah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Setiap kali datang ke kubvr juga, ayah akan bawa ambuk ayam iaitu sejenis makanan untuk diberikan kepada burung-burung di sekitar kubvr,” katanya kepada mStar, sambil menambah datuknya men1nggal dunia pada usia 78 tahun kerana peny4kit paru-paru berlub4ng.

burung di kubur ayah 4

Sekumpulan burung di sekitar kubvr bapa Zanna.

Lebih mesra disapa Zanna, katanya, banyak burung merpati berterbangan di kawasan sekitar, namun jumlahnya bertambah selepas bapanya men1nggal dunia.

“Saya hairan kenapa semakin banyak burung selepas ayah men1nggal dunia, dan kebanyakannya berada di sekitar kubvr ayah.

“Bila tengok keadaan tu, tak tahu nak kata apa. Saya terh4ru dan rasa nak men4ngis. Teringat bila ayah nak bagi makanan kat burung, rasa s3dih,” ujarnya yang berasal dari Kuching.

burung di kubur ayah 3

Zana menyambung rutin arw4h bapanya memberi makanan kepada burung-burung.

Menurut anak sulung daripada lima beradik itu, mereka sekeluarga dikejutkan dengan satu berita yang diketahui hanya selepas bapanya meninggal dunia.

“Penjaga kvbur kata ayah hari-hari ziarah kubvr atuk bersendirian selepas habis kerja. Ayah tak lupa bagi makanan kat burung-burung.

“Kami terk3jut… ingatkan ayah datang setiap Jumaat je, rupa-rupanya ayah datang dan ziarah kubvr hampir setiap hari,” katanya sambil menambah bapanya merupakan pekerja kuari.

Kami terk3jut… ingatkan ayah datang setiap Jumaat je, rupa-rupanya ayah datang dan ziarah kubur hampir setiap hari

ZANNA

Zanna berkata, dia dan keluarganya kini menyambung rutin bapanya dengan memberikan makanan kepada burung-burung di kvbur.

“Kami menyambung apa yang pernah dilakukan ayah semasa hay4tnya. Pada masa sama, kami juga ziarah kvbur ayah dan kubvr atuk,” tambahnya.

burung di kubur ayah 2

Ken4ngan… Zanna (belakang, kanan) bersama keluarga.

Pelajar Ijazah Sarjana Muda Seni Halus di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, Selangor itu turut menyifatkan bapanya sebagai peramah, baik hati, penyayang dan pembersih serta rajin mengemas rumah.

“Ayah pernah berpesan supaya sentiasa berbuat baik dengan orang, memaafkan orang walaupun orang tu buat jahat kat kita,” kata Zanna.

Sumber:mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *