“Tolonglah saya..” Sherie Rayu Kuarantinkan Adk P0sitif & bayi 10 bln, Rumah Pdat 11 Orang Berses4k.

Artis Semasa

Pelakon Sherie Merlis, 48, buntu dengan keadaan keluarganya yang dibiarkan berses4k-ses4k dalam rumah yang padat seramai 11 orang sementara menunggu tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Lebih merisaukan apabila adik perempuannya yang punyai bayi berusia 10 bulan kini dis4hkan p0sitif C0VID-19.

“Saya buat live bersebab, pertamanya kerana saya dah buntu dan tak tahu nak buat macam mana lagi dah keadaan saya.

“Dalam 3 hari lepas adik saya dem4m, lepas tu dia pergi klinik kerajaan dia mer4yu minta check dan buat ujian swab. Mereka check dan dia p0sitif C0VID-19. Yang peliknya mereka suruh dia balik rumah.

“Adik saya terpaksa balik rumah dalam keadaan p0sitif C0VID-19 dan dia ada empat orang anak berusia 10 bulan, 4, 6 dan 7 tahun selain suami.

“Selain itu, saya dan dua anak saya berumur 7 dan 9 tahun terkandas di rumah dia sekarang ni.

“Di rumah ni juga ada bapa saya yang s4kit jantung dan baru sahaja keluar h0spital. Ibu saya menghidap Alzheimer dan terlantar atas katil.

“Rumah ini padat dan hanya ada dua bilik, satu bilik untuk ibu bapa saya dan lagi satu adik saya guna,” katanya dalam sesi siaran langsung Instagram pada Ahad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sherie Merlis (@sheriemerlis)

Bagaimanapun, usahanya untuk mendapatkan bantuan KKM menemui jalan buntu apabila tind4kan susulan dan keputusan untuk dikuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan C0VID-19 hanya akan diputuskan pada Isnin.

“Saya hubungi KKM dan mereka janji untuk datang secepat mungkin untuk swab test. Tapi tak datang, mereka maklumkan kena tunggu sampai Isnin. Memang tak masuk ak4l!

“Bila adik saya kena tunggu saya dah risau, sekurang-kurangnya maklumkan pada saya apa patut buat dengan adanya kanak-kanak dan warga emas kurang sihat di dalam rumah ini,” tambahnya.

Situasi semakin meruncing apabila adik iparnya yang sudah lengkap dua dos vaks1n mengalami gejala dem4m panas selain anak saudaranya yang sudah mulai s4kit tekak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sherie Merlis (@sheriemerlis)

“Pagi tadi suaminya dem4m panas dan anaknya yang berusia empat tahun sudah s4kit tekak. Tinggal saya seorang yang sihat dalam rumah ni untuk menjaga semua.

“Tolong saya, selain KKM siapa lagi boleh tolong kuarantinkan adik saya dan baby dia sebab baby dia menyusu dia. Tolonglah.. Saya tak tahu apa nak buat.

“Nak m4rah saya mar4hlah, sebab ini kenyataan. Kalau saya s4kit siapa nak jaga budak-budak dan ibu bapa saya,” tambah Sherie lagi.

Sumber:https://gempak.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *