“Arwh tak s4kit tenat tpi..” Duka Cita, Penyanyi era 1960-an Men1nggal Dunia Dalam Tidur..

Artis

KUALA LUMPUR: Pelakon dan penyanyi era 1960-an, Mimi Loma, 75, men1nggal dunia dalam tidur di kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak, di sini, jam 2.19 pagi ini.

Berita pemergiannya disahkan oleh anak tunggalnya, Sherina Othman, 48, ketika dihubungi BH Online.

Sherina berkata, arw4h pergi dalam keadaan tenang di hadapannya, anak dan jiran.

Allahyarham Mimi menghembuskan nafas terakhir dalam tidur selepas beberapa hari dalam keadaan lem4h akib4t cirit birit.

“Arw4h tidak s4kit ten4t, cuma mengalami cirit b1rit dan kurang selera makan, sejak beberapa hari lalu. Saya dan anak sentiasa memantau pemakanan dan memberinya ubat agar sakit tidak melarat.

“Kelmarin, arw4h agak lem4h dan sukar melelapkan mata. Apabila diberikan susu, arw4h munt4h dan c1rit birit semula.

“Jadi, arw4h hanya tidur dan tidak buka mata sepanjang hari, semalam. Apabila dipanggil arw4h juga tidak menyahut sehingga saya dan anak terpaksa memanggil berulang kali barulah memberi resp0n perlahan.

“Saya fikir arw4h mungkin kepenatan disebabkan tidak sihat, malam kelmarin. Selalunya, apabila bangun arw4h akan segar semula. Namun, saya tidak meny4ngka itu petanda arw4h akan pergi selama-lamanya,” katanya yang masih menggigil badan akib4t terk3jut pemergi4n arwh ibunya secara tiba-tiba.

Katanya, dia dan anaknya memeriksa 0ksigen dan pernafasan arwh, mula perasan tangan serta kakinya sudah sejuk, kira-kira jam 2 pagi.

“Tangan dan kakinya sejuk, pernafasan mula perlahan. Selalunya, saya dapat mendengar bunyi pernafasan yang keluar daripada mulutnya.

“Saya tidak sedap hati dan memanggil jiran dan rakan. Ketika memeriksa pernafasan kira-kira jam 2.10 pagi, arwh masih bernafas, cuma semakin perlahan.

“Kemudiannya, terus senyap. Arwh pergi dengan tenang di hadapan saya dan keluarga. Alhamdulillah, kami sempat mengajar arwh mengucap ketika sedang nazak,” katanya.

Allahyarham Mimi menerima kunjungan rakan seperjuangannya, Datuk DJ Dave, baru-baru ini.

Sherina berkata, dia mula melihat perubahan wajah arwh pada malam Khamis lalu.

“Saya membawa pulang pulut hitam selepas pulang kerja. Apabila masuk rumah, arwh sedang tidur.

“Saya perasan wajah arwh sangat berbeza. Dalam hati terdetik kenapa muka mummy sangat berbeza, tetapi saya hanya mendiamkan diri.

“Saya dan anak berulang kali bertanya sama ada mahu makan pulut hit4m, tetapi arwh tidak menjawab. Akhirnya, arwh cakap tidak mahu makan,” katanya.

Jenazh Allahyarham Mimi akan dikebumikan di Tanah Perkvburan Islam Raudhatul Sakinah, Batu Caves, pagi ini.

Terdahulu, pelakon filem Ahmad Albab itu sudah sekian lama berada dalam keadaan uzvr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Rohaizad (@rozitarohaizad)

Beliau mengalami masalah penglihatan, darah tinggi, tidak mampu berjalan dan s4kit belakang selepas terjatuh di rumahnya dua hari sebelum umat Islam menyambut Aidilfitri, tahun lalu.

Disebabkan terj4tuh, tulang pinggul arwh Mimi patah dan melakukan pembedhan, namun sukar untuk berjalan.

Allahyarham Mimi atau nama sebenarnya, Siti Aminah Ismail adalah adik kepada Biduanita Negara, Allahyarham Puan Sri Saloma dan Allahyarham Mariani Ismail.

Beliau aktif berlakon dan menyanyi pada era 1960-an dan pernah membintangi filem Ahmad Albab pada 1968. Allahyarham meninggalkan seorang cahaya mata dan tiga cucu.

Sumber:bharian via https://sinetronmalaya.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *