Youtuber Ditudvh Buat M0dal Atas Pemerglan Siti Sarah, Shuib Dan Sharnaaz Beri Komen Padu

Artis

T.indakan seorang YouTuber menjadikan video dirinya melawat tempat pengeb.umian penyanyi, Siti Sarah Raisuddin yang mening.gal dunia semalam sebagai kandungan di dalam laman YouTubenya mendapat kec4man orang ramai.

Pengguna media sosial menyifatkan tindakan YouTuber berusia 20-an itu tidak menghorm4ti s.ensitiviti keluarga Allahyarham yang baru sahaja kehilangan orang tersayang.

Apa yang membangkitkan kem.arahan pengguna media sosial ialah apabila YouTuber tersebut juga dilihat mempromosikan video berkenaan beberapa jam sebelum dimuat naik di laman YouTube.

Menerusi video berdurasi 10 minit 25 saat itu juga memaparkan YouTuber tersebut sempat meminta penonton video berkenaan menyunting rakaman yang dimuatnaik di YouTubenya itu dan menawarkan hadiah wang tunai bernilai RM 100 bagi video paling cantik.

“Hal macam ini pun boleh jadi co.ntent ya? Tak masuk akal, demi dapatkan view? Mana pergi s.ensitiviti?,” kata Asyraf.

“Jaga se.nsitiviti, keluarga Shuib masih dalam kes.edihan. Maaf saya terpaksa membuat l.aporan agar pihak YouTube memadam video tersebut,” kata XavierNaza.

“Buat c.ontent entah apa-apa, kena k.ecam, buat duit lepastu minta maaf. Dah selalu sangat dia ni,” kata Anor.

Tinjauan di laman YouTube tersebut mendapati, video berkenaan telahpun ditetapkan dalam mod peribadi tetapi did.akwa telah dip.adamkan oleh YouTuber berkenaan.

Bagaimanapun, hasil kesepakatan netizen yang membuat laporan terhadap video tersebut, lelaki berkenaan akhirnya akur dan memohon maaf selain turut mem.adam video berkenaan.

Reaksi Shuib

Pelawak Shuib mengakui m.ar4h dengan t.indakan beberapa individu yang menjadikan berita kem.atian isterinya, Allahyarham Siti Sarah Raissuddin sebagai modal kandungan di saluran YouTube.

Shuib, 37, atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad berkata, setiap individu perlu sedar dan wujudkan rasa s.ensitiviti dalam hati masing-masing apatah lagi jika ia memba.bitkan kem.4tian.

“Kita kena ada s.ensitiviti yang sangat tinggi sebab kita kena tahu, kalau selepas ini Allah nak uji, kita tak tahu sebesar mana ujian itu.

“M.arah memang m.arah, tapi itu sajalah saya boleh cakap,” katanya.

Bagaimanapun, Shuib enggan mengulas lanjut mengenai ti.ndakan individu yang menggunakan nama dan berita kem.atian isterinya sebagai kandungan dalam permainan video PUBG.

“Saya ada perasan juga di TikTok mengenai yang main PUBG. Tapi, saya tak mahu bercakap mengenai perkara itu,” katanya.

“Mungkin Dunia Ini Belum Berlaku Adil Lagi Pada Anda”-Sharnaaz

Dalam pada itu Sharnaaz Ahmad turu meng3cam tindakan youtuber terbabit dan memberikan kata-kata ini

Dikec4m Buat ‘Content’ Youtube Ziarah Kubur Siti Sarah, Aisar Khaled Mohon Maaf

Pelakon dan selebriti media sosial, Aisar Khaled sekali lagi menjadi perhatian netizen selepas memuat naik video di Tanah Perkuburan Islam, Kampung Sungai Pusu, Gombak.

Mana pergi sensitiviti? Siap buat Giveway

Aiser, 21, telah mendapat kecaman apabila didakwa menjadikan video ziarah di luar pagar tanah perkuburan itu untuk mengaut tontonan di laman Youtube miliknya.

Menerusi satu ciapan dari pengguna yang menggunakan nama @ashraf_suhaimi di Twitter, dia meluahkan rasa kecewa dengan tindakan Aiser yang tidak sensitif.

Padam video ituBagaimanapun, lelaki berwajah kacukan Melayu-Jordan itu tidak menunggu lama untuk menyesali dengan kesilapan yang dilakukan.

Pelakon drama Chandelie tampil membuat permohonan terbuka dengan mengakui kekhilafan dirinya dan berjanji tidak akan mengulangi lagi.

Assalamualaikum semua. Saya telah pun padam video tersebut. Saya mintak maaf sangat-sangat atas keluarga arwah dan juga tidak berfikiran jauh sebelum muat naik video tersebut.

Tak akan mengulangi lagi. Minta maaf ya semua. Minta maaf lagi sekali.. saya sedar kesilapan saya.

Kredit : HM/UN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *