‘Shuib MeIutut Depan Saya Dan Kata Sarah Dah Tiada Abah’ – Raissuddin Mula Luah Apa Yg Terpendam

Artis

” Saya rasa dunia menjadi sepi, sesepinya…,”

Itu  luahan hati Raissuddin Hamzah, 61, mengulas kehiIangan anak tersayang, Allahyrham Siti Sarah Raissuddin yang menghembvskan nfas terakh1r akibat COVlD-I9, pagi kelmarin.

BerkongsiPerasaan kali pertama selepas pemrgian anak keduanya itu, Raisuddin menyifatkan, apa yang berlaku adalah ketentuan Ilahi.

Namun, penyanyi dan pelakon era 1980-an itu berkata, khilangan arwh memberi kesan hingga membuatkannya tidak berdaya berkata apa-apa.

” Apa yang terjadi adalah ketentuan yang ditetapkan Allah. Bukan rancangan kita atau sesiapa.

” Apabila perkara ini terjadi saya hilang kata-kata. Sampailah pada hari kjadian, Shuib datang berjumpa, senyum dan meIutut di hadapan saya sambil menyatakan Siti Sarah sudah tiada.

” Saya rasa anda semua boleh faham bagaimana perasaan saya ketika itu,” katanya pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual untuk Allahyrham Siti Sarah, semalam.

Baru sahaja selesai menjalani kuarantin kendiri berikutan menjadi kontak rapat keluarga anaknya, Raissuddin berkata, pertanyaan soal kehilangan paling sukar dijawab berbanding soalan lain yang sering diajukan kepadanya ketika masih menguruskan kerjaya seni arwh.

” Jika dahulu saya didatangi wartawan bertanyakan soalan ketika zaman arwh aktif menyertai pertandingan nyanyian, mudah sahaja saya untuk menjawabnya.

” Tetapi, soalan ini (kem4tian) sukar. Cuma, saya berharap kita bersama mendoakan arwh tenang di sana.

” Kita hanya dapat mengenang sahaja, arwh pergi dan tidak akan kembali lagi,” ujarnya.

Tidak pernah berenggang dengan arwh sehinggalah bertemu Shuib

Mengulas keperibadian arwh anak hingga kisah kem4tiannya diangkat dan dimuliakan, Raisuddin berkata, arwh adalah anak yang baik dan mendengar kata.

” Arwh cukup baik, tidak pernah membantah atau meI4wan cakap saya. Arwh akan ikut apa sahaja yang saya cakap.

” Dari awal nak jadi penyanyi dan saya terpaksa membimbingnya, arwh memang tidak pernah berenggang dengan saya sehinggalah bertemu Shuib.

” Saat itu, barulah saya melepaskan arwh kepada Shuib untuk menjaganya,” katanya.

Mengimbau detik terakhir bersama anaknya, tiada pesanan diberikan, sebaliknya bahasa tubuh yang berbicara.

” Sebelum arwh pergi ke hospital, saya baring di sofa. Kemudian saya pegang tangannya, dia pegang tangan saya, tetapi arwh tidak cakap apa-apa,” ungkapnya.

Sepanjang dipinjamkan selama 36 tahun, Raissuddin berkata, terlalu banyak kenangan manis yang dilalui bersama.

Namun, katanya, paling membekas dalam ingatan adalah sifat manja yang dimiliki arwh anaknya itu.

” Memang banyak kenangan manis dan kenangan tidak dapat dilupakan. Arwh anak yang cukup manja. Sifat manjanya memang diketahui ramai rakan artis lain,” jelas Raissuddin.

Pada majlis itu, Shuib berkongsi berita gembira apabila mendapat perkhabaran dibenarkan melihat anak keempatnya, Ayyash Affan yang kini masih berada di Hspital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selepas dilahirkan Jumaat lalu, esok.

Namun, di sebalik teruja menatap wajah zuriatnya, bekas penyampai radio Hot FM itu mengakui, perasaannya bercampur baur.

” Saya dihubungi pihak hspital memaklumkan mungkin saya dibenarkan melihat Ayyash. Jika ada rezeki, hari ini dapatlah saya bertemu dengan bayi yang menjadi hadiah terakhir arwh buat saya.

” Perasaan memang seronok, tetapi ada satu lagi perasaan, sangat-sangat sedih. Kenapa sedih, sebab arwh ibu tidak sempat melihat dan memegangnya.

” Arwh sanggup menggadaikan ny4wa kerana mahu memberi hadiah istimewa buat saya, anak-anak dan seluruh ahli keluarganya,” luah Shuib.

Situasi itu, katanya, sangat berbeza ketika dikurniakan tiga cahaya mata terdahulu kerana arwh berkesempatan melihat dan memeIuk anak-anaknya.

Terdahulu, majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual turut disertai lebih 600 tetamu terdiri daripada ahli keluarga, rakan industri termasuk Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah dan isteri.

Sumber:bharian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: https://thebolalive.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *