“Maid Saya Men1nggal Dun1a Jumaat” – Shuib Singkap Punca COV1D-19 Mer3bak Dalam Keluarga

Artis

Suami kepada Allahyarh4mah Siti Sarah Raisuddin, Shuib memberitahu pembantu rumahnya terlebih dahulu dijemput aj4l pada Jumaat lalu sebelum kehil4ngan isterinya pada pagi Isnin.

Jelas Shuib, tidak menyalahkan ketentuan Ilahi, ceritanya dia sekeluarga dij4ngkiti v1rus berb4haya itu disebabkan terl3ka.

“Saya ingin pesan kepada semua, COV1D-19 is real! Sebelum perginya isteri saya, pembantu rumah saya telah men1nggal dun1a pada Jumaat lepas.

“Dulu saya orang yang tak percaya COV1D-19, tapi bila kena batang hidung sendiri baru saya sedar.

“Allah nak jadikan jalan cerita itu apabila pembantu rumah saya turun bu4ng samp4h luar rumah, bersalam dengan kawan dan terus kena virvs. Dalam keluarga saya hanya seorang sahaja yang negatif kemudiannya.

“Terpulanglah nak percaya atau tidak, saya yakin dan pasti tak ada orang tak sayang ahli keluarga sendiri,” katanya dalam sesi siaran langsung pada petang Isnin.

Maklum Shuib, dirinya telah mendapatkan sunt1kan pertama vaks1n bagaimanapun arw4h isterinya belum lagi menerima sebarang d0s vaks1n sebelum menghembusk4n n4fas terakhirnya.

“Saya sudah div4ksin, tapi baru sekali. Jadi, saya nak sedarkan rakyat Malaysia tentang vaks1n. Sekurang-kurangnya v4ksin dapat membantu.

“Saya tahu arw4h isteri saya belum div4ksin… Namun, saya sendiri ters3ntak apabila doktor maklumkan hampir semua bahagian p4ru-p4ru dia (Sarah) telah dij4ngkiti v1rus COV1D-19.

“Jadi p4ru-p4runya tak boleh nak bekerja untuk memproses oks1gen sekali gus menyebabkan org4n lain dalam bad4nnya tidak berfungsi dengan baik. Mungkin kerana dia tak vaks1n… Allahualam.

“Jadi, kalau anda berpeluang mengambil vaks1n, pergilah ambil. Di saat sekarang ini kem4tian ada hari-hari. COV1D-19 menyer4ng sekejap sahaja, tiada u-turn!” pesannya.

Selain itu, Shuib turut mengingatkan orang ramai agar sentiasa mematuhi saranan pihak berkuasa untuk tidak keluar rumah tanpa keperluan dan mengambil inisiatif untuk menjaga kesihatan diri serta keluarga.

“Saya masih ingat ketika dalam ambulans nak hantar isteri saya, bila nak bawa ke hospit4l swasta semuanya sudah penuh! Dia dah tervk sangat ketika itu.

“Masa tu, saya fikir duit banyak pun tak boleh sihatkan isteri saya, tak boleh kembalikan dia dan itulah yang terjadi,” imbasnya yang turut menyeru orang ramai mengambil vitamin tambahan.

Dalam pada itu, Shuib berpesan agar setiap rumah dilengkapi dengan alat pengukur paras oks1gen dalam dar4h iaitu oximeter.

“Sentiasa pastikan kandungan oks1gen dalam bad4n lebih daripada 96 peratus. Jangan tunggu lama-laman terus ke hosp1tal jika paras oks1gen berkurang.

“Ada satu hari paras oks1gen Sarah drop, saya cakap tak ada apa. Semua okey… Bila saya lambat sangat bawa ke hospit4l dia sudah tiada lagi hari ini,” tambah Shuib.

Allahyarh4mah Sarah menghembvskan n4fas terakhir di Unit Raw4tan R4pi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akibat COVID-19, jam 5.13 pagi ini.

Terdahulu, ibu kepada empat cahaya mata itu bertarvng ny4wa akib4t COV1D-19 selepas lebih 48 jam ditidurkan

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *