Emma Akma Hidɑp Kɑnser, Ketulɑn Sebesɑr Bola Sepɑk – “Sejak Ramadan Rasa Tak Sedɑp Bɑdan, Rɑhim & Pervt Rasa Panɑs.”

Artis

Pelakon Emma Akma yang mengh1dap k4nser pada bahagian dalam pervt dan cy3t pada kiri dan kanan ov4rinya kini dalam pr0ses untuk menj4lani pemb3dahan.

Namun menurut Emma atau nama sebenarnya, Noorakma Yunus,52, dia buntu memikirkan bagaimana hendak mendapatkan wang kira-kira RM50,000 bagi menampung kos pemb3dahan yang bakal dijalaninya.

“Sebenarnya sejak Ramadan lalu saya sudah rasa tak sedap badan. Rah1m dan pervt saya rasa p4nas. Setelah berjumpa beberapa doktor, semuanya memberikan jawapan berbeza. Ada yang cakap saya sl1p d1sc. Tak kurang juga yang cakap ada masalah buah p1nggang.

“Akhirnya saya ke hosp1tal kerajaan untuk kepastian. Doktor sahkan saya mempunyai ketulan k4nser pada bahagian dalam pervt yang saiznya sebesar bola speak. Bukan itu sahaja, terdapat ketumbvhan atau cy3t pada bahagian kiri dan kanan ov4ri saya,” katanya.

Jelasnya lagi, dia perlu menjalani pemb3dahan secepat mungkin dan kerana hosp1tal kerajaan perlu fokus kepada pes4kit COV1D-19 yang semakin bertambah ketika ini, Emma dinasihatkan untuk menjal4ni pembed4han di hosp1tal swasta.

“Disebabkan ketvlan kans3r semakin membes4r, doktor nasihatkan saya agar melakukan pemb3dahan dengan kadar segera.

“Saya bvntu dan tak tahu nak cari mana duit sebanyak itu. Iyalah, sejak pand3mik COV2D-19, bukan sahaja tak dapat berlakon, malah pekerjaan lain juga agak terbatas.

“Sekarang saya dijaga suami. Pergerakan saya terbatas kerana tidak boleh berdiri lama. Kadang-kadang saya perlu menggunakan kerusi roda dari bilik ke dapur. Apatah lagi apabila keluar rumah untuk mendapatkan raw4tan. Memang kena guna kerusi roda. Jadi, keadaan inia gak menyukarkan saya untuk cari duit kos pemb3dahan.

“Kalau setakat nak makan, insya-Allah saya dan suami masih mampu. Namun untuk mendapatkan wang sebanyak RM50,000 dalam masa yang singkat agak sukar kerana saya perlu menjalani pemb3dahan dengan segera sebelum keadaan diri saya menjadi lebih teruk,” katanya lagi.

Emma pada masa sama menambah, dia pada awalnya dia tidak mahu memohon bantuan secara terbuka kerana tidak mahu menyusahkan mana-mana pihak, apatah lagi dengan situasi semasa kini.

“Kalau ikutkan hati, saya tak mahu berkongsi tentang hal ini. Saya sudah reda dengan apa yang berlaku. Mungkin inilah ujian Allah buat saya untuk lebih dekat padaNya.

“Namun, disebabkan doktor memberitahu saya perlu jalani pemb3dahan secepat mungkin, atas nasihat kawan-kawan saya beranikan diri untuk memohon bantuan secara terbuka.

“Saya tahu ramai yang susah sekarang, tetapi saya tidak memaksa. Kalau ada yang sudi memberi sumbangan, Alhamdulillah. Andai kata saya tidak sempat melakukan pembedahan dan itu boleh menyebabkan saya ‘pergi’ menemuiNya, saya reda.

“Saya bukanlah berdoa untuk itu (meninggal dunia), tetapi saya perlu akur jika itu ketentuanNya,” luahnya.

Walaupun diberitahu sak1tnya itu ada kaitan dengan ilmv hit4m, Emma tidak mahu terlalu memikirkannya.

“Tak dinafikan, sebelum ini saya memang pernah terkena bu4tan orang beberapa kali. Namun untuk kali ini, saya tak mahu memikirkannya sangat. Saya tak mahu str3s atau berasa sed1h kerana itu tidak membantu saya.

“Saya lebih selesa untuk mendekatkan diri kepada Allah kerana itulah sebaik-baik perkara. Apa yang terjadi adalah kehendakNya. Saya yakin Allah tahu apa yang terbaik untuk saya,” jelasnya lagi.

Emma yang pernah berlakon dalam drama bersiri Gerak Khas: The Finale dan Sape Dari Itali ini berharap sumbangan ikhlas orang ramai membolehkan dirinya menjalani pemb3dahan.

Sesiapa yang ingin menyumbang kepada Emma Akma, bolehlah salurkan melalui akaun bank Maybank 162209987311 (Noorakma Yunus).

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: MH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *