4 Punca Kenapa Lana Nodin & Netizen Mahu DG Hisham Letɑk Jawɑtan

Artis Semasa

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah baru-baru ini didakwa menjadi punca kepada penul4ran wab4k COV1D-19 di Malaysia.

Pelakon Lana Nodin sebelum ini pernah menyatakan hasratnya untuk Dr. Hisham meletakkan jawatannya. Muat naik di Instagram, Lana bersyukur netizen terbuka mata untuk menentukan siapa yang betul dan salah.

Murai MY senaraikan empat sebab kenapa Lana Nodin dan netizen menuntut Dr. Hisham untuk meletakkan jawat4nnya sebagai Ketua Pengarah Kesihatan dengan segera;

#1 Sal4h Guna Kuasa 

Di story Instagram, Lana berkongsi posting seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai @Dr.Mathen. Ujar lelaki itu, Dr. Hisham telah menyalahgvnakan kuasanya sebagai seorang Ketua Pengarah Kesihatan terhadap doktor kontr4k.

Foto – @lananodinmckienzie (Instagram)

“Ketika doktor kontr4k mahu mog0k hanya kerana mereka mahukan syarat kerja yang lebih baik, anda telah membangk1tkan isu et1ka dan sump4h mereka. Tetapi di manakah prinsip anda? Ini jelas penyal4hgunaan kuasa!”, tulis lelaki itu.

Tambahnya, Dr. Hisham tidak memainkan peranannya sebagai ketua pengarah dengan betul apabila tidak membela nasib doktor kontr4k yang hanya mahukan penjelasan tentang kerja dan penyerapan sebagai doktor tetap.

#2 Strategi Untuk Tunda Sidang Parlimen

Video pendek yang dikongsi oleh Lana telah menunjukkan Speaker membaca surat pengesahan oleh Dr. Hisham mengenai ahli parlimen yang disy4ki positif COV1D-19.

Manakala di Twitter pula, netizen mengatakan ia merupakan strategi Dr. Hisham untuk menunda persidangan Parlimen dan mempermainkan rakyat.

“Strategi pertama, tunda sehingga pukul 3:30 petang. Strategi kedua, Dr. Hisham menyebut kes positif dan menunda sehingga pukul 5 petang. Strategi ketiga, beberapa menteri positif COV1D-19, oleh itu sidang khas akan ditunda.”

Foto – @lananodinmckienzie (Instagram)

#3 Punca COV1D-19 Menul4r 

Dr. Hisham juga didakwa menjadi punca kepada penul4ran COV1D-19 di Malaysia. Kata netizen di Twitter, Dr. Hisham telah menyebabkan rakyat Malaysia terbunvh kerana sikap berat sebelahnya. Malah dia meminta Dr. Hisham untuk let4k jaw4tan dengan segera.

Foto – @lananodinmckienzie (Instagram)

Di Facebook pula, seorang pengguna mengatakan peranan Dr. Hisham sebagai Ketua Pengarah Kesihatan telah menyebabkan agenda politik terlibat secara langsung. Tambahnya, nasihat dan saranan Dr. Hisham telah menyebabkan Malaysia terpaksa menghadapi Darvrat bagi elakkan penul4ran COV1D-19.

#4 Kuasa Melebihi YDPA 

Pelakon Lana Nodin pula menyatakan Dr. Hisham mempunyai kuasa melebihi Yang Di-Pertuan Agong (YDPA). Katanya Dr. Hisham menggunakan alasan COV1D-19 bagi menghentikan persidangan Parlimen, manakala YDPA meminta persidangan itu berjalan seperti yang dijadualkan.

Tambah pelakon itu, dia meminta netizen menentukan sendiri siapakah yang betul dan salah serta berfikir siapakah yang memainkan peranan dan kuasa yang penting sekarang.

Foto – @lananodinmckienzie (Instagram)

“Jadi… Siapa lebih berkuasa? Dan nak dengar cakap siapa?”, ded4h Lana.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Murai MY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *