PM Akhirnya Umum Berita Gembira Mengenai Syarat Rentas Daerah

Semasa

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan bahawa, kelonggaran untuk merentas daerah ini adalah bagi memberi faedah atau keistimewaan kepada mereka yang telah lengkap dos suntlkan vaksln.

Menurutnya, langkah berkenaan juga seiring dengan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi terutama di Lembah Klang pada Fasa Kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) nanti.

“Dan lepas itu kita akan umumkan apakah kelonggaran-kelonggaran kepada mereka yang dapat dua dos ini supaya mereka tidak terus ‘terikat’; perlu ada beberapa kelebihan (advantage) untuk mereka. Kelonggaran itu mungkin termasuk pergerakan untuk membeli-belah, atau sekurang-kurangnya rentas daerah.” Katanya ketika melakukan lawatan ke syarikat farmaseutikal Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd, hari ini.

Bagaimanapun, kelonggaran bagi individu yang telah lengkap dua dos suntlkan vaksln Covld-19 akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Pemulihan Negara minggu depan.

Jangan rentas daerah, negeri sempena Aidiladha

KUANTAN: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan orang ramai supaya tidak cuba merentas daerah atau negeri sempena sambutan Aidiladha minggu depan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan masih tidak membenarkan rentas daerah dan negeri dalam Fasa Satu atau Dua, Pelan Pemulihan Negara (PPN). Orang ramai sepatutnya ambil iktibar lonjakan k3s wab4k COVlD-19 selepas sambutan Aidilfitri lalu.

“Ketika itu rentas daerah dan negeri masih belum dibenarkan tetapi ramai yang curi-curi balik (pulang), ikut lorong tikus dan sebagainya.

“Kalau kita lihat kluster rentas negeri, kluster ini memuncak selepas itu seperti yang berlaku di Terengganu misalnya seluruh keluarga dij4ngkiti dan ada yang menlnggal dunla begitu juga di Kelantan pun sama.

“Jadi saya harap k3s itu ia menjadi iktibar walaupun kita pandai nak lari dari sekatan polis untuk balik ke kampung dan boleh lepas daripada polis tetapi mungkin tak lepas jangkltan COV1D-19.

“Oleh itu, kita jaga kita dan membuat kawalan kendiri untuk pastikan kita selamat,” katanya selepas meninjau Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Dewan Jubli Perak Sultan Ahmad Shah, hari ini.

Hadri sama, Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Justeru, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan meminta rakyat bersabar dan mengikut fasa PPN yang diumumkan sebelum ini.

“Jika vaksln ini dapat diberikan kepada rakyat dan apabila imuniti kelompok sudah diperolehi pada Fasa Tiga dan Empat, rentas daerah dan negeri akan dibenarkan. Tunggulah kerana Fasa Tiga boleh rentas daerah manakala Fasa Empat pula rentas negeri dan bersabarlah,” katanya.

Kenderaan masuk ke Kelantan dari utara naik 5 peratus

KOTA BHARU: Kemasukan kenderaan dari arah utara ke negeri ini menerusi Jalan Gerik-Jeli meningkat lima peratus sejak semalam.

Timbalan Ketua Polis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Muhammad Piah, berkata pertambahan jumlah kenderaan dikesan dari Perak, Kedah dan Perlis.

Bagaimanapun, katanya, tidak berlaku pertambahan jumlah kenderaan di pintu masuk di sekatan jalan raya Gua Musang dan Pasir Puteh.

“Mereka yang masuk ke negeri ini ada alasan kerana mempunyai surat kebenaran daripada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kebanyakan mereka ada surat termasuk mahu menziarahi kematian ahli keluarga, ziarah keluarga yang saklt dan untuk mendapatkan suntlkan vaksln COV1D-19,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, di bandar-bandar utama seperti Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat dan Machang turut berlaku pertambahan kenderaan sebanyak 15 peratus sejak semalam.

“Pertambahan kenderaan di bandar utama ini kerana orang ramai keluar membeli barang keperluan bagi menyambut Aidiladha,” katanya.

Abdullah meminta masyarakat terus patuh prosedur operasi standard (SOP) bagi membendung penul4ran COVlD-19 berikutan k3s harian di Kelantan masih tiga angka.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami
Sumber: http://limauasamboi.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *