Menemani Ibu Sehingga Akhir Ny4wa. Begitulah Kasih Sayang Ditunjukkan Anak Kecil Terhadap Ibunya

Keluarga Semasa

Petaling Jaya: Menemani ibu sehingga akhir ny4wa. Begitulah kasih sayang ditunjukkan anak kecil terhadap ibunya yang mend3rita s4kit sebelum men1nggal dunia di rumah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kota Damansara, di sini, semalam.

Lebih meny4yat hati, kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun itu cuba membantu meringankan kes4kitan dialami ibu sepanjang malam sebelum wanita itu ‘tidur’ buat selama-lamanya.

Kisah sed1h itu dikongsi Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) Muhammad Rafieudin Zainal Rasid yang menguruskan jenazah wanita berusia 42 tahun terbabit.

Menurutnya, ibu kepada tujuh anak itu tinggal di dalam rumah agak daif dan serba kekurangan bersama tiga anak berusia lapan, 16 dan 20 tahun manakala anak lain tinggal bersama bekas suami di Klang, Selangor.

Katanya, dia menerima panggilan daripada salah seorang anak meminta bantuan SPJM untuk membantu menguruskan jen4zah ibu yang men1nggal dun1a ak1bat kans3r h4ti.
Dia bersama enam rakan SPJM ke rumah arw4h untuk menguruskan jen4zah pada 3 petang semalam.

“Saya menemui anak bongsu arw4h yang petah menceritakan kej4dian malam itu (Khamis). Dia memberitahu menjaga ibunya yang s4kit. Ibu menjer1t sak1t pada jam 3 pagi lalu mengvrut tangan dan d4da ibunya.

“Kakak berusia 16 tahun yang tidur di bilik berasingan turut mendengar jer1tan ibu namun melihat adik sudah menemani ibu, dia masuk semula ke biliknya.

“Selepas itu, ibunya secara tiba-tiba mvntah d4rah sebelum tidur. Melihat ibunya yang tidur, dia juga tidur bersama,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Muhammad Rafieudin menenangkan kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun yang sedih dengan kematian ibunya. FOTO FB Muhammad Rafieudin
Muhammad Rafieudin menenangkan kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun yang sedih dengan kematian ibunya. FOTO FB Muhammad Rafieudin

Muhammad Rafieudin berkata, anak kecil itu tidak mengerti bahawa tidur ibunya itu adalah ‘tidur’ yang selama-lamanya.

Dia berkata, mendengar tangisan ter3sak-es4k kanak-kanak itu membuatkan air matanya turut mengalir lalu memeluk dan cuba menenangkan anak itu.

Katanya, jen4zah arw4h dimandi dan dikaf4nkan di dalam rumah yang terletak di tingkat 17 flat PPR itu disebabkan oleh keadaan pandemik ketika ini yang membataskan pergerakan di luar.

“Dua jiran arw4h membantu menguruskan jen4zah. Jiran arw4h sangat baik, mereka antara yang sering membantu menghulurkan bantuan keperluan asas buat arw4h dan anak-anaknya.

“Bekas suami juga turut sama membantu sehingga selesai urusan akhir. Selepas selesai menyempurnakan jas4d arw4h, kami beri peluang kepada anak arw4h menatap wajah ibunya dan mencium buat kali terakhir.

“Anak kecil itu menang1si pem3rgian ibunya. Dia peluk ibunya sedang di tangan masih ada mainan kecil mungkin sekadar untuk mententeramkan diri sendiri,” katanya.

Katanya, jen4zah wanita terbabit selamat dikebum1kan di Tanah Perkvburan Islam Seksyen 9, Kota Damansara pada 5.30 petang semalam.

Muhammad Rafieudin bersama kanak-kanak itu yang dilhat cuba mententeramkan dirinya selepas kehilangan ibu. FOTO FB Muhammad Rafieudin

 

Sumber: HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *