“kenapa orang lain menghidap peny4kit sama boleh sembuh, tetapi saya tidak?” – K4nser Elyana Merebak Ke Rahim, Paru-Paru & Usus

Artis

Hujung tahun lalu, penyanyi Elyana memaklumkan k.anser limfoma yang dihidapinya sejak 10 tahun lalu itu hampir memasuki tahap lima apabila turut meny.erang dan merebak ke beberapa organ badannya.

Meskipun sedang bert.arung mel.awan k.anser, namun Elyana tidak pernah menunjukkan pend.eritaan yang dihadapinya. Malah, penyanyi berusia 34 tahun itu tidak pernah putus asa mel.awan penya.kitnya.

“Secara jujur, saya tidak tahu daripada mana datangnya kekuatan ini. Saya percaya berkat doa semua orang, ia bagaikan meniupkan semangat untuk saya terus bernafas,” katanya.

Namun Elyana berkata sebagai manusia biasa dia juga pernah rasa kec.ewa dan pernah tertanya-tanya mengapa dirinya diuji sedemikian rupa danmempersoalkan  mengapa orang lain boleh sembuh namun tidak dirinya.

“Saya hanya manusia biasa, ada masanya momen kec.ewa dan tertekan. Saya akui sukar menerima kenyataan pada awal disahkan mengh.idap k.anser. Saya sering tertanya-tanya kenapa ia terjadi kepada saya?

“Saya juga mempersoalkan, kenapa orang lain mengh.idap peny.akit sama boleh sembuh, tetapi saya tidak? Namun, lama kelamaan saya mula menyedari, semakin lama Allah menguji, semakin saya beroleh ketenangan,” katanya.

Baru sahaja keluar hospital untuk menambah d.arah, Elyana berkata terp.aksa menjalani r.awatan radioterapi selepas mendapati ada ketumbuhan pada bahagian tengah dadanya.

“Sebenarnya, tujuan asal ke hospital tempoh hari hanyalah untuk menambah d.arah, tetapi apabila ujian imbasan PET dilakukan, doktor mendapati terdapat ketumbuhan pada bahagian tengah dada. Jadi, doktor terp.aksa menjalankan r.awatan radioterapi secepat mungkin.

“Kesan ketumbuhan ini, saya sukar bernafas, malah b.atuk tidak henti-henti hampir setahun. Apabila asyik b.atuk, saya mengalami kesukaran menelan hingga menjejaskan selera makan. Ia juga memberi kesan kepada berat badan.

“Selain dada, k.anser turut merebak pada bahagian paru-paru, belakang r.ahim, sedikit pada usus dan beberapa bahagian badan lain. Dengan bantuan steroid, berat badan hanya 35 kilogram (kg) kini sudah naik kira-kira tujuh kg,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elyanaofficial (@elyanaofficial1)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elyanaofficial (@elyanaofficial1)

Sumber: rotikaya via  TTK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *