Mula tugas TPM, Ismail Sabri mahu p3rangi habis-habisan kilang dan premis yang berd3gil. Ini kata-kata tegas beliau

Semasa

Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menegaskan akan melakukan ‘per4ng’ habis-habisan dan mengambil tindakan tegas kepada kilang serta premis perniagaan yang masih berde.gil untuk mematuhi SOP ditetapkan.

Beliau berkata, kerajaan tidak akan bertol.ak ansur lagi terhadap kilang dan premis perniagaan berkenaan yang gag.al mematuhi peraturan.

“Kita akan melakukan ‘pera.ng’ habis-habisan dalam meIawan (penuIaran pan.demik) C0VID-19 dan mengambil tindakan tegas kepada kilang dan premis perniagaan yang berde.gil,” katanya menerusi catatan di Facebook.

Terdahulu, Dato Seri Ismail dalam catatan di Facebook semalam memaklumkan terdapat 108 kilang dan premis perniagaan yang gagal mengikut SOP telah diarah tutup serta-merta dalam tempoh dua hari.

Ia melibatkan 56 kilang dan premis perniagaan yang diarah tu.tup pada Khamis manakala baki 52 pada Jumaat. FMT

Sementara itu, Kementerian Kesihatan melap0rkan 9,105 kes baharu C0VID-19, menjadikan keseluruhan jngkitan meningkat kepada 836,296 kes setakat ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Selangor masih mencatatkan kes harian tertin.ggi di seluruh negara, dengan 4,682 kes.

Ini adalah hari. Ketiga berturut-turut kes melepasi angka 9000.

Terdahulu, Ismail Sabri mula tugas TPM

PUTRAJAYA – [DIKEMASKINI] Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Jumaat memasuki Pejabat Timbalan Perdana Menteri di Perdana Putra, di sini bagi memulakan tugasnya sebagai pemimpin nombor dua dalam pentadbiran kerajaan.

Bersut serba biru, ketibaan Ismail Sabri di pekarangan Kompleks Perdana Putra pada jam 10 pagi disambut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Jamil Rakon.

Ismail Sabri, 61, dilantik sebagai timbalan perdana menteri pada Rabu lalu selain dikekalkan memegang portfolio Menteri Kanan Pertahanan.

Ismail Sabri mengimbas kad perakam waktu sebelum memasuki pejabatnya di Aras 4 dan kemudian menandatangani Buku Selamat Datang, diikuti bacaan doa yang dipimpin oleh Pegawai Integriti JPM Muhd Redza Ahmad.

Beliau kemudiannya menghadiri Sidang Darurat Majlis Keselamatan Negara (MKN) secara maya bersama Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Putra menempatkan pejabat-pejabat utama dalam pentadbiran negara seperti Pejabat Perdana Menteri dan Pejabat Ketua Setiausaha Negara.

Menerusi laman Facebook beliau, Ismail Sabri melahirkan rasa syukur atas pelantikan tersebut dan menyifatkan jawatan yang disandang itu sebagai amanah yang lebih besar.

“Pada hari Jumaat yang penuh barakah, saya memulakan tugas dengan menggalas amanah yang lebih besar demi rakyat Malaysia dan negara yang saya cintai. Insya-ALLAH, saya akan melakukan yang terbaik,” kata Ahli Parlimen Bera dan Naib Presiden UMNO itu.

 

Sumber: MYKMU, Facebook Ismail Sabri Yaakob, Noor Hisham Abdullah & sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *