[VIDEO]Perut Usahawan Membvsung Dis*nt4u Kawan Sendiri, Bumbung Rumah Sampai Terc4but!

Keluarga Semasa

Perbuatan sy1rik dengan memohon bentuan makhlvk tertentu selain Allah biasanya berlaku disebabkan wujud perasaan h4sad d3ngki, dend4m dan cembvru sehingga mereka sanggup membelakangkan agama walaupun Islam mel4rang ker4s perbuatan itu.

Namun demi menjatuhkan ‘musvh’ dalam perniagaan, segelintir individu sanggup berbuat apa sahaja termasuklah dengan memuaskan hati dan n4fsu sendiri.

Itu juga terpaksa dihadapi oleh usahawan, Juliza Julizz yang menanggung der1ta apabila perutnya membvsung kerana dipercayai dis4ntau oleh orang yang dianggap kawan sehingga menyebabkan dia pernah berputus asa dalam bidang perniagaan.

Foto: mStar

Tidak cukup itu, pekerjanya, adik serta anak saudaranya turut menjadi m4ngsa akibat dend4m dan perasaan iri hati.

Perut Busvng

Juliza yang mempunyai perniagaan butik, restoran dan chalet di sebuah kawasan peranginan memberitahu keadaan kesihatannya mula berubah sekitar 2019 apabila perutnya tiba-tiba membvsung seperti wanita sedang hamil.

Pada awalnya dia menyangka terdapat ketvmbuhan atau masalah berkaitan sistem penghadaman atau peranakan namun usaha bervbat di hosp1tal tidak membuahkan hasil.

“Bingung juga saya memikirkan keadaan yang berlaku pada diri saya sebab dokt0r sendiri tidak dapat mengesan apa peny4kit saya. Tetapi keadaan saya tetap begitu malah semakin t3ruk setiap hari sehingga membuatkan saya tak tahan menanggung der1ta.

“Ak1bat sak1t itu juga saya terpaksa hentikan perniagaan saya kerana tak larat bekerja,” katanya kepada mStar.

Foto: mStar

Dal4ng muncul dalam mimpi

Atas nasihat beberapa ahli keluarga dan rakan-rakannya, Juliza memberitahu dia berusaha untuk berubat secara perub4tan Islam malah sudah menjelajah ke seluruh Malaysia untuk melakukan perbu4tan itu.

“Dua bulan saya menanggung der1ta perut membvsung seperti orang sedang hamil. Sak1t yang terpaksa ditanggung hanya Allah sahaja mengetahui… Tak boleh makan, tidur, memang per1t dan s1ksa!

“Ketika mendapatkan raw4tan secara perubatan Islam, ustaz berkenaan memberi saya minum tiga biji air kelapa dan seluruh badan menjadi s4kit selain saya mvntah semahunya.

“Badan jadi lem4h dan tak bermaya tetapi Alhamdulillah keadaan saya beransur pulih selepas itu,” ceritanya.

Ketika mendapatkan raw4tan itu di Semenyih, Juliza memberitahu ustaz berkenaan memberitahu dalam tempoh seminggu dia akan mengetahui dalang di sebalik penderita4nnya.

Selang beberapa hari kemudian, Juliza memberitahu dia bermimpi tentang seorang individu yang melakukan perbuatan terkutvk itu dan tidak menyangka ia individu dikenalinya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Apabila mengetahui dal4ngnya sudah tentu saya berasa sed1h kerana tiada sedikit rasa cembvru atau denda4m pun terhadapnya tetapi saya pilih untuk lupakan sahaja kerana Allah akan membalas perbuatannya itu,” ujarnya.

Kembali s4kit, munt4h d4rah dan hist3ria masuk butik

Juliza memberitahu dia kembali ke kawasan peranginan itu pada November tahun lalu selepas beberapa bulan menetap di kampung halamannya untuk membuka semula butik dan restoran yang ditutup sebelum ini.

Namun sangkaan keadaan dirinya sudah pulih jauh mel3set apabila dia kembali mengalami perkara pelik selain sering berasa s4kit di bahagian pinggang sehinggakan dia tidak boleh memandu atau bergerak aktif seperti biasa.

Tidak cukup dengan itu, dia sering berasa s4kit d4da selain kerap munt4h dar4h sehingga membuatkan dia tidak bermaya.

“Ketika itu saya rasa seperti ny4wa dihujvng tandvk! Individu itu memang nak saya m4ti… Setiap kali masuk ke butik atau restoran saya akan hist3ria, badan jadi sejuk sehingga tidak boleh buat apa.

“Apabila saya pergi bervbat, ustaz memberitahu saya telah dis4ntau. Mengucap panjang saya kerana langsung tak sangka sampai ke tahap ini dend4m individu itu terhadap saya,” katanya.

Foto: mStar

Enggan merisikok4n dirinya, Juliza mengambil keputusan pulang ke kampung kerana merasakan kehadirannya di kawasan peranginan itu akan memvsnahkan dirinya.

“Pada tahap ini saya fikir, ada duit yang banyak pun tidak guna. Tiada siapa boleh tolong saya… Hanya Allah yang tahu der1ta saya tanggung.

“Saya ambil keputusan menutup restoran kerana tidak mahu ada orang berasa kurang senang dengan saya, ” katanya.

Peliknya kata Juliza, sejak dia pulang ke kampung, keadaannya kembali seperti biasa sehinggalah dia kembali ke pusat peranginan itu pada Januari lalu.

Berub4t sampai bumbung tercabut!

Juliza memberitahu dia kembali ke sana kerana anak saudaranya yang ketika itu berusia lapan bulan mengalami masalah mata berd4rah dan perlu dir4wat segera.

Namun seperti dijangka, doktor tidak dapat mengesan sebarang peny4kit lain pada bayi itu dan terdetik dihatinya ia ada kaitan dengan sant4u dialaminya.

Foto: mStar

“Ketika pulang ke sana saya kembali s4kit dan anak saudara saya pun turut s4kit… matanya berd4rah, badan menjadi mer3h dan kerap men4ngis.

“Saya bawa jumpa ustaz dan beliau memberitahu anak saudara saya juga sudah terkena tempias s4ntau yang dihantar kepada saya, ” katanya.

Tanpa melengkah masa, Juliza terus bervbat dengan ustaz berkenaan dan dia menyifatkan raw4tan itu paling dahsyat yang pernah dia lakukan.

Mana tidaknya kata Juliza, sant4u yang dihantar kepadanya cukup kuat sehingga ketika raw4tan dilakukan, bumbung rumah tercabut membuatkan dia berasa gem3ntar.

“Tak dapat saya gambarkan perasaan takvt ketika raw4tan itu sehingga bumbung tercabut tapi Alhamdulillah selepas itu keadaan saya beransur pulih dan anak saudara saya pun tiada lagi masalah pend4rahan atau bengk4k.

“Apabila membawanya merujuk ke hospital, doktor juga mengesahkan matanya kembali pulih,” katanya.

Foto: mStar

Meskipun terpaksa mengharungi pelbagai dug4an namun Juliza mengambil keputusan untuk meneruskan perniagaannya kerana memikirkan dia mempunyai ramai kaki tangan yang bergantung kepadanya.

“Kalau saya mengalah, dia akan tepuk tangan tapi saya yakin dan berserah kepada Allah yang menjadi pelindung saya.

“Saya ada Allah, rezeki saya juga milikNya… Apa saya boleh harapkan agar individu itu segera bertavbat dan sedar perbuatan sy1rik itu haram di sisi Islam, ” katanya.

Sumber: mStar Online via -CARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *