“Jika rindu sedekahkan Al-Fatihah” itulah pesanan terakhir ayah sebelum ditidurkan

Keluarga Semasa

Jemp0l: “Papa pesan jaga adik dan opah el0k-el0k. Jika rindu kepada papa dan mama kami diminta sedekahkan al-Fatihah,” kata Mohammad Syahmil Sabiha, 12.

Mohammad Syahmil dan adiknya, Nurhaniesya, 8, menjadi yatim piatu selepas ibu, Hazliza Hassan, 38, dan bapa, Sabiha Ibrahim, 38, mningg4l dunla akib4t dijang.kiti C0vid-19.

Hazliza mningg4l dunla pada 14 Jun lalu di Hospital Jemp0l manakala Sabiha pula mengh3mbuskan naf4s terakhlr pada 28 Jun di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN), Kuala Pilah.

Menurutnya, masih terngiang terngiang-ngiang pesanan terakhlr bapanya ketika bercakap menerusi telef0n sebelum arwh ditidurkan.

Katanya, bagi mengubat kerinduan dia dan adiknya akan menat4p gambar dan memeluk baju arwah ibu dan bapa. Dua beradik itu kini tinggal bersama nenek mereka Salmah Abdol, 69, di Felda Palong 7.

Sementara itu, Salmah berkata, dia tidak menyangka kehilang4n anak dan menantu dalam masa singkat akib4t vlrus berkenaan.

“Arwh anak, Hazliza dan menantu mempunyai sejarah peny4kit kencing manis, darah tinggi dan buah ping.gang. Sabiha juga ada as.ma.

“Hazliza sebelum itu sudah beberapa kali berulang-alik ke H0spital Jempol kerana menjalani pemeriksaan masalah kandungannya. Beberapa hari selepas pulang ke rumah dia mengal4mi ses4k naf4s,” katanya.

Katanya, anaknya kemudian dihantar semula ke h0spital sebelum disahk4n mningg4l dunla akib4t C0vid-19.

“Berikutan itu dia bersama menantu dan dua cucu turut diarah menjalani ujian saringan C0vid-19 sebelum disahkan p0sitif. Kami dibawa ke Pusat Kuarantin C0vid-19 (PKRC) Kuala Pilah untuk dikuarantin.

“Bagaimanapun, kesihatan menantu saya semakin mer0sot dan dihantar ke HTAN bagi rawatan lanjut sebelum ‘ditidurkan’ namun mningg4l dunla selepas tiga hari menerima rawatan,” katanya.

Katanya, kedua-dua cucunya itu akan dijaga sehingga akhlr hay4tnya.

Berikut dibawah adalah komen dari netizen

 

Sumber : HMetro | ilmutazkirah via https://www.news.allmhi.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *