Pul4ng dari b3rcuti, wanita tanggvng rvgi besar pencvri berjaya lols0 masuk rumahnya guna lub4ng kecil – “CCTV jiran tunjuk tak la kecil sangat badannya”

Semasa

KALAU lihat lubang kecil di rumah wanita ini, secara logiknya ia hanya muat untuk dilol0si oleh individu bersaiz kanak-kanak saja namun siapa s4ngka lubang kecil itu membawa kerugian besar menc3cah nilai RM100,000.

Azirah Alyanie berkongsi video di TikTok, menunjukkan lub4ng kecil pada tingkap di bahagian dapvrnya angkara pencvri yang mem3cah masuk kediaman keluarganya.

Berkongsi kis4h s3dih itu dengan mStar usahawan berusia 28 tahun ini berkata kejadian berlaku pada Februari tahun lalu sewaktu dia sekeluarga bercuti ke Eropah selama tiga minggu.

Menurut Azirah, walaupun sedang bercvti, ibunya tetap datang ke kediamannya di S3ksyen 23, Shah Alam untuk memeriksa keadaan, namun disebabkan kel1cikan pencvri tersebut mereka hanya sedar mengenai insiden itu apabila pulang ke Malaysia.

“Mama ada datang ke rumah setiap minggu untuk check tapi tak perasan sebab dia memang pec4hkan lubang kecil… rasanya budak umur 10 tahun ke bawah je boleh muat.

“Kami sedar bila sampai rumah selepas saya perasan pintu belakang tak berkunci, lepas tu banyak lipas dalam rumah sebab tingkap tak tutup rapat.

“Kemudian saya nampak langsir ters3lak, saya tanya mama dia buka ke tapi dia kata tak ada usik apa-apa. Masa tu terus saya lari naik atas tengok barang k3mas semua dah hil4ng,” katanya.

Menurut Azirah pencvri tersebut turut mengambil kad memori dalam kesemua empat kamera litar tertutup (CCTV) yang ada di rumahnya.

Azirah sekeluarga sedang bercuti di Eropah bersama keluarganya apabila rumahnya dipecah masuk.

Akibat kejadian tersebut mereka sekeluarga mengalami kerugian RM70,000.

“CCTV (kamera litar tertutup) jiran sebelah sebenarnya dapat tangkap imej dia, tak la kecil sangat badannya dan dia buat kerja seorang diri.

“Apa yang pelik pencvri ni tahu dekat mana barang kem4s saya, rumah langsung tak disepahkan… kem4s je sebab tu bila mama datang jenguk rumah dia tak syak apa-apa,” katanya.

Lub4ng yang dipercayai digunakan pencvri terb4bit untuk masuk ke rumahnya.

Menurut Azirah lebih menghairankan apabila pencvri tersebut tidak mengambil barangan berharganya yang lain seperti telefon bimbit yang sememangnya berada di atas meja makan.

Tambahnya, selain kediamannya ada beberapa lagi rumah di kawasan yang sama turut dip3cah masuk pencvri menggunakan teknik yang sama.

“Kawasan perumahan ni memang banyak k3s pec3h rumah, cara rumah mereka dip3cah sama juga, pencvri tu akan masuk dan keluar ikut lubang kecil yang dibuat di bahagian tingkap.

“Lap0ran p-lis sudah saya buat, mereka dah ambil sampel cap jari tapi sampai hari ini masih tiada berita,” katanya.

Apa yang pelik pencvri ni tahu dekat mana barang k3mas saya, rumah langsung tak disepahkan… kemas je sebab tu bila mama datang jengvk dia tak syak apa-apa.

AZIRAH ALYANIE

Menurut Azirah selain mengharapkan perhatian daripada pih4k berku4sa, dia juga berharap agar video perkongsiannya itu dapat memberi kesedaran kepada masyarakat akan bah4ya jen4yah p3cah rumah.

“Saya share video tu sebab saya nak orang tahu pencvri ni dengan lub4ng kecil je pun boleh buat kerja, kalau ada grill pun mereka masih boleh masuk.

“Saya betul-betul berharap sangat pihak yang berkaitan akan ambil tind4kan, sebab lepas rumah saya dip3cah masuk, saya ada buat permohonan minta Majlis Perbandaran Shah Alam pasang lampu dekat area belakang rumah, tapi sampai sekarang tak ada pun,” katanya.

Sumber:https://www.mstar.com.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *