Ramai yang terkejut bila Perdana Menteri dimasukkan ke hospltal sejak semalam. Rupanya sebab saklt ini Pm dimasukkan ke hospltal.

Semasa

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dimasukkan ke sebuah hosp1tal di ibu negara kerana mengalami di4rea sejak semalam. Pejabat Perdana Menteri memaklumkan perkara itu dalam satu kenyataan hari ini. Katanya, Muhyiddin didaftar masuk ke sebuah hospital di ibu negara pagi ini untuk menerima raw4tan dan pemantauan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin, ialah Ahli Parlimen P143 Pagoh sejak 1978 hingga 1986 dan pernah menjawat jawatan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan serta Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri dalam tempoh tersebut.

Kemudiannya beliau dilantik sebagai Menteri Besar Johor daripada tahun 1986 hingga 1995 sebaik dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Serampang. Selepas itu Tan Sri Muhyiddin kembali berkhidmat dengan kerajaan persekutuan sebaik terpilih semula sebagai Ahli Parlimen Pagoh pada Pilihan Raya Umum 1995.

Pada Pihan Raya Umum ke-14 lalu, beliau turut terpilih sebagai (ADUN) N09 Gambir.Tan Sri Muhyiddin kini menyandang jawatan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU). Selepas PRU14 beliau dilantik menerajui Kementerian Dalam Negeri. Tan Sri Muhyiddin pernah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia ke-10 semasa menganggotai Jemaah Menteri pada 2013.

Sebelumnya, sejak tahun 1995 hingga 2015, beliau menyandang beberapa jawatan termasuk sebagai; Menteri Belia dan Sukan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Menteri Pelajaran dan Menteri Pendidikan I.

Tan Sri Muhyiddin berkahwin dengan Puan Sri Hajjah Noorainee Abdul Rahman pada 22 September 1972 dan dikurniakan 4 cahaya mata. Diperingkat awal kerjayanya di sektor awam, bermula sebagai Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (Bahagian Latihan dan Biasiswa) pada 1970 dan kemudiannya sebagai Penolong Pegawai Daerah Muar pada 1974.

Beliau juga pernah memegang beberapa jawatan penting sektor korporat di beberapa anak syarikat pelaburan kerajaan negeri termasuk Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor Darul Takzim (PKENJ);

kini Perbadanan Johor (JCorp) sejak 1974 hingga 1978. Tan Sri Muhyiddin menyertai BERSATU sejak September 2016 dan dilantik sebagai Presiden BERSATU dan Ketua BERSATU Bahagian Pagoh pada tahun sama. Tan Sri Muhyiddin sebelum ini pernah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Barisan Nasional dari tahun 2009 hingga tahun 2015.

Kredit: HMetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : ASN

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Baru je semalam buat perutusan khas plan pemulihan negara sekali ini yang terjadi pada lamanfb Muhyiddin Yassin. Sampai ada yang merayu untuk minta benda ni.

KUALA LUMPUR: Keputusan melaksanakan sekatan pergerakan penuh di seluruh negara bukan sesuatu pertimbangan yang mudah, kata Tan Sri Muhyidin Yassin. Negara kehilangan RM1 bilion ringgit sehari sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau berharap kerajaan dapat meringankan beban yang ditanggung indivdu yang terkesan selaras pengumuman pakej rangsangan ekonomi dan b.antuan kewangan PEMERKASA Plus bernilai RM 40 bilion dengan suntikan fiskal sebanyak RM 5 bil.ion ri.nggit.

“Namun, kita tidak boleh berterusan begini. Demi kes.ihatan dan kelangsungan hidup kita semua, kita perlu segera keluar daripada kri.sis ini. “Pada hari ini, saya ingin mengumumkan Pelan Pemulihan Negara yang merupakan satu strategi peralihan keluar secara berfasa dari kemelvt pand3mik C0v1d 19,” katanya

sempena perutusan khas Pelan Pemulihan Negara: Peralihan Fasa PKP secara berperingkat yang disiarkan secara langsung di beberapa stesen televisyen tempatan sebentar tadi. Strategi Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan kerajaan hari ini merangkumi empat fasa dan melibatkan pelan peralihan fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara berperingkat.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, setiap fasa pelan pemulihan itu berpaksikan kepada d.ata yang bersandarkan tiga ind.ikator ambang utama untuk beralih dari satu fasa ke fasa seterusnya.

“Indikator pertama adalah keadaan penularan C0v1d 19 dalam komuniti berdasarkan bilangan k.es jangk1tan harian manakala indikator kedua adalah keupayaan s.istem kes.ihatan awam berdasarkan kadar penggunaan katil di w4d unit r.awatan rapi.

“Indi.kator ketiganya adalah tahap populasi yang dilindungi berdasarkan peratusan yang telah lengkap menerima dua dos s.untikan v.aksin, “katanya dalam perutusan khas berhubung s.ituasi semasa C0vid 19 hari ini.

Baru Habis Pengumuman Ramai Tinggalkan Komen Di FB Perdana Menteri

Reaksi Orang Ramai

Moratorium otomatik kan. I sinar I lestari kalau x bagi kluar. Biaq p la. Putus asa dah nak mngemis minta duit sndiri. 5bulan dah gaji d ptong 50 prcent. Msuk June, trus d cutikan tnpa gaji,

d sbbkan PkP d smbung hingga Hujung bulan.Moratarium yg ada skrg, panjangkan tempoh pinjaman, itu sahaja pilihan yg makan diri sndiri balik. Bank loan kreta smua boleh ke kata hold dlu. Tggu gaji bulan depan??? .. kalau keadaan x membaik, apa Pelan Pem.ulihan yg trbaik utk kami yg brkrja swasta???.

I sinar dan i listari di laksana kan semula…tolong …ramai yang kesempitan.I sinar TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN Saya sangat terjejas…Tak boleh kerja disbabkan l.ockdown….Saya single mom ada anak..betul trs.epit. Bagi keluar duit kwsp 20k PKPD, Pkp3.0 nk makan ape. gaji hari sale tkde..ramai terjejas…bg b.antuan yg memerlukan yg ade kwsp kasi keluar je.

Kami nk duit kwsp untuk menampung kehidupan harian .tlg paham. Kesimpulan nya apa Abah? Nak Suh duduk rumah, sediakan lah bantuan, kalau Tak mampu bantuan,bagi rakyat keluar duit sendiri melalui I Sinar I Lestari, sementara tunggu ucapan Abah, Ade dapur yang tak berasap tu Bah.

Kredit : Kosmo/OM

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *