Wawa Dari Wahid Enterprise Dit4han P0lis.Ketva P0lis Ded4kan Apa Yang Wawa Ceritakan Tid4k Benar,Ini Yang Berlaku Sebenarnya

Semasa

Wanita yang bert1ndak mengh3rdik anggota p0lis di sekatan jalan raya (SJR) Jalan Kapayan hingga videonya tular baru-baru ini dit4han p0lis di kediamannya di sebuah kondominium di Jalan Lintas pada Ahad.

Wanita berusia 34 tahun itu ditahan pada jam 11.20 pagi bagi membantu polis melengkapkan siasatan berhubung insiden yang berlaku pada 1 Jun lalu.

Ketva P0lis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, wanita itu dibawa ke Ibu Pejabat Pol1s Daerah (IPD) Kota Kinabalu dan permohonan rem4n dibuat pada Isnin.

 

“Proses si4satan sedang dilakukan termasuk merakam percakapan, membuat kawat cam dan dokumentasi terhadap wanita ini. Sias4tan sudah 80 peratus siap.

“Kita menjangkakan si4satan tidak dapat diselesaikan dalam tempoh 24 jam dan kita akan memohon tahanan reman untuk tempoh dua hari.
“Dalam tempoh itu, kita akan lengkapkan sias4tan sebelum diserahkan kepada Timbalan Pend4kwa Raya untuk pertvduhan selanjutnya,” katanya dalam sidang akhbar di IPD Kota Kinabalu pada Isnin.

Dalam pada itu, Mohd Zaidi turut menafikan bahawa insiden terbabit berlaku diseb4bkan anggot4nya membuat prov0kasi terlebih dahulu seperti yang did4kwa wanita itu di dalam Facebook.

“Kejadian awal mendapati, wanita itu membuat provokasi kerana marah pada angg0ta yang mahu mengeluarkan saman terhadap dua kesal4han lalu lintas.
“Bukan kerana beliau dipr0vokasi terlebih dahulu oleh anggota seperti yang tersebar dalam Facebook sebelum ini. Dakw4an wanita itu tidak betul kerana proses dit4han untuk saman tidak mengambil masa sehingga 30 minit,” katanya.

Bagaimanapun, Mohd Zaidi berkata, sias4tan adil dilakukan terhadap kedua-dua pihak termasuk penyebaran video terbabit.

“Video itu dirakam oleh salah seorang anggota petugas di SJR kerana melihat ada kekec0han berlaku dan secara spontan merakamkan insiden berkenaan tetapi bukan tujuan untuk disebarkan.

“Objektif sias4tan adalah mencari kebenaran jadi kita menjalankan sias4tan kedua-dua pihak di mana seorang pegawai serta tujuh anggota p0lis dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) turut disiasat selain dirakam percakapan,” katanya.

Sebelum itu, Mohd Zaidi berkata, beberapa barang milik wanita itu dirampas termasuk kunci kereta, kenderaan, pakaian dan telefon bimbit serta tiga lagi telefon bimbit milik anggota yang terlibat.

Beliau menjelaskan, pakaian itu dirampas bagi mengenal pasti ia adalah pakaian yang dipakai wanita itu dalam kejadian yang dirakam dalam video berkenaan.

Katanya, k3s disi4sat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseks4an kerana melakukan ugutan jen.ayah.

Sumber : Sinar Harian

Sumber:http://www.awatttsyeikhh.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *