Pemuda ini setia jaga sahabat terIantar di w4d sehingga akhir h4yat, siap tukar I4mpin… diam-diam ada yang rakam kebaikannya!

Semasa

SATU dalam seribu!

Itulah kata-kata yang sesuai bagi menggambarkan peng0rbanan seorang pemuda yang sanggup bersus4h p4yah dan bersengk4ng mata menjaga sahabatnya yang terlant4r sak!t.

Video itu yang tular di media sosial baru-baru ini memaparkan pemuda berkenaan sedang menukar pakaian sahabatnya di wad dengan sangat berhati-hati benar-benar menyentvh h4ti netizen.

“Ada insan share dekat group family kami. Tak tahu siapa yang record, mungkin rakan di wad yang sama. Ini sahabat arw4h abang… yang setia menemani, menurut kehendak. Satu dalam seribu. Terima kasih,” demikian kapsyen pada video berkenaan.

Berkongsi cerita dengan mStar, Rosmina Ismail yang memuat naik video berkenaan di laman Instagram berkata, arw4h abangnya, Roslim Ismail, 34, terlant4r sak!t sejak hampir dua bulan lalu kerana ser4ngan j4ntung.

“Arw4h abang dimasukkan ke h0spital ketika awal Ramadan lalu selepas terkena ser4ngan j4ntung ketika sedang bekerja. Kami sekeluarga terkejvt sangat sebab abang sihat sahaja sebelum ini… dia bekerja sebagai bvruh dan dia memang biasa buat kerja ber4t.

Kenangan Allahyarham (dalam bulatan) bersama keluarga ketika meraikan ulang tahun bapa mereka.

“Selepas beberapa hari dir4wat, abang dibenarkan keluar hospital. Namun keadaan kesihatannya makin mer0sot. Dia kerap ulang alik ke h0spital dan dimasukkan ke wad kerana keadaan j4ntungnya lem4h.

“Hinggalah pada 28 Mei, arw4h abang sekali lagi dimasukkan h0spital berikutan keadaannya yang lem4h.

“Saya dan seorang lagi abang yang tinggal serumah di Pasir Mas, Kelantan, akan ulang alik menghantar barang dan selesaikan urusan hospital. Disebabkan keadaan sekarang, waris tak dibenarkan teman. Hanya datang melawat seketika saja,” cerita wanita berusia 28 tahun ini.

Cerita Rosmina, arw4h abangnya kemudian memaklumkan bahawa seorang rakannya akan menemaninya di hospital sepanjang dia dirawat.

Pus4ra Allahyarham terletak bersebelahan dengan pus4ra ibunya.

“Sekarang ni hanya seorang sahaja boleh teman dan wajib buat sw4b, jadi disebabkan sahabatnya mahu teman, kiranya dia sebagai wakil keluarga kami.

“Kami sekeluarga sangat terharu apabila sahabatnya, Peyuh (nama panggilan) tawarkan diri nak menemani. Memang masa arw4h masih sihat, dia selalu bawa Peyuh ni bekerja sekali.

“Mungkin ada sikap atau kebaikan arw4h abang terhadapnya membuatkan dia mahu menemani. Bukan setakat jaga tapi tukar lampin dan macam-macam lagi. Video ini mungkin dirakam oleh pesak!t lain di w4d atau jurur4wat.

“Pada malam abang meningg4l dvnia ia dihantar ke group keluarga kami. Memang seb4k… sampai sekarang mengalir 4ir m4ta kalau tengok video tu,” cerita Rosmina yang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik.

Kami banyak kali bertanya bimbang menyus4hkan dirinya, namun Peyuh ni mar4h balik… dia kata dia buat semua ini ikhlas.

ROSMINA ISMAIL

ADIK

Menurut Rosmina, Peyuh akan bertindak sebagai perantara untuk menyampaikan apa sahaja pesanan abangnya kepada keluarganya.

“Kira-kira lima hari juga Peyuh menemani arw4h abang di hospital di Pasir Mas sebelum abang terpaksa dipindahkan ke hospital di Kota Bharu pada 6 Jun.

“Malah, dia yang teman arw4h abang dalam ambulans ketika nak ke Kota Bharu, manakala seorang lagi abang saya ikut dengan kereta lain di belakang.

“Kami banyak kali bertanya bimbang menyus4hkan dirinya, namun Peyuh ni mar4h balik… dia kata dia buat semua ini ikhlas. Betul-betul respect dengan sahabat arw4h abang yang satu ini,” ujar ibu kepada seorang cahaya mata ini.

Hanya sempat diraw4t sehari sahaja di Kota Bharu, Rosmina berkata arw4h abangnya menghembvskan n4fas ter4khir pada 7 Jun lalu.

Anak tunggal Allahyarham yang berusia lima tahun menziarahi pus4ra bapanya.

“Selepas arw4h meningg4l dvnia, ada ramai sangat yang WhatsApp dan cerita pasal arw4h, antaranya seorang kawan. Ayahnya sama wad dan duduk sebelah katil dengan arw4h abang. Dia cerita, abang ni suka tolong orang dalam w4d. Seb4k rasanya bila dengar.

“Kemudian kami terbaca status WhatsApp yang dikongsi Peyuh. Rupa-rupanya abang ada cakap kepadanya yang dia dah reda kalau dijemput aj4l. Malah abang ada tanya dia, dengan siapa dia nak berkawan kalau abang dah pergi.

“Abang juga pernah cerita kepada Peyuh yang dia rindu sangat dengan anak tunggalnya yang berusia lima tahun yang dijaga bekas isteri. Kami dah bawa sebenarnya, tapi tak dibenarkan masuk. Dia juga pernah mimpi bertemu arw4h ibu.

“Bila baca apa yang dikongsi Peyuh, memang sed!h. Arw4h seolah-olah nak beritahu dia nak ‘pergi’. Namun kami reda. Perkongsian video itu saya buat sebab nak sampaikan mesej persahabatan dan keikhlasan. Terima kasih Peyuh dan semua yang mendoakan arw4h abang saya,” ujarnya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

 

Sumber : mstar via http://www.terengganutv.bbn.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *