[Video] Kena rem4n 3 Hari. Ini Kata Kata SafieyIlias Semasa Dirakam Depan Pihak Media

Semasa

Berikutan sesi secara langsung usahawan sensasi, Safiey Ilias yang membuat IG Live bersama seorang rakannya yang dikenali sebagai Pipinatasha serta dua orang kanak-kanak pada jam sekitar 2 pagi, satu lap.oran polis telah dibuat oleh pensyarah, Profesor Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar.

Susulan itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan, berkata kejad.ian itu dikatakan berlaku ketika pemilik Instagram berkenaan mengadakan sesi perbualan dan sidang video secara langsung disertai pengguna Instagram dan dua kanak-kanak baw4h umvr.

Tiga Hari Direm4n

Seorang usahawan k.osmetik dan rakannya yang did.akwa membuat komunikasi tidak elok dengan kanak-kanak di baw4h umvr direm4n selama tiga hari di M.ahkamah Majistret Bandar Baru Bangi di sini hari ini.

P.erintah reman bermula hari ini sehingga Ahad ini itu dikeluarkan oleh Hakim Effandi Nazila Abdullah yang bert.indak sebagai Majistret.

Sejurus selepas prosiding reman selesai, peguam Nursyafiqah Zamani yang mewakili kedua-dua s.uspek ketika ditemui memberitahu, mereka did akwa S.eksyen 12 dan 15 A.kta Kes.alahan Se.ksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Terdahulu semasa gambar dirakam, usahawan k.osmetik dan rakannya dan rakannya yang memakai baju l.okap itu sempat berseloroh dengan pihak media mengatakan ‘tak baik tau’.

Semalam dilap.orkan polis mengesahkan sudah membuka kertas s.iasatan berkenaan pemilik akaun Instagram dikenali sebagai safieyillias94 dan pipinatasha yang dida.kwa membuat komunikasi tidak elok dengan kanak-kanak di baw4h umvr.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd. Zaid Hassan berkata, sia.satan dilakukan selepas polis menerima la.poran daripada seorang pensyarah universiti awam.

Menurut polis, pengadu membuat la.poran selepas melihat pautan siaran langsung di laman Instagram milik safieyillias94 yang juga hos bersama pemilik IG pipinatasha.

Semakan mendapati individu itu turut berpakaian menj.olok mata serta menunjukkan a.ksi penggunaan v.ape (r.okok elektrik) kepada kanak-kanak di baw4h umvr itu.

Sebelum itu media melaporkan, bimbang a.ksi kurang sopan dipamerkan Safiey Ilias membabi.tkan kanak-kanak bawah umur ditayang untuk tontonan umum, seorang pensyarah membuat laporan di Balai Polis Bandar Baru Bangi.

Pensyarah itu berkata, la.poran dibuat bertujuan menggesa pihak berwajib segera mengambil tin.dakan terhadap usahawan k.ontroversi itu yang menggunakan saluran Instagram Live miliknya sebagai platform untuk melakukan dandanan kurang baik ke atas pengguna media sosial yang dipercayai baru berusia 14 dan 15 tahun itu.

Pensyarah buat laporan polis terhadap Safiey Illias

Terdahulu Gara-gara mengadakan sesi Instagram live bersama kanak-kanak bawah umur, pensyarah, Prof. Madya Dr. Rafidah Hanim Mokhtar membuat laporan polis terhadap usahawan kosmetik terkenal, Safiey Illias.

Menerusi entri Facebook Rafidah, dia tampil membuat laporan tersebut berikutan tindakan usahawan terbabit mengadakan sesi Instagram live bersama kanak-kanak tersebut sekitar jam dua pagi, Rabu lepas.

Selanjutnya, laporan yang dibuat itu berdasarkan tiga kesalahan yang termaktub di bawah undang-undang dan akta di Malaysia.

“Laporan polis dibuat ke atas pengguna Instagram @SafieyIllias94 yang menjadi hos live berkenaan melibatkan dua kanak-kanak baw4h umvr. Saya rasa kita dah banyak bertolak ansur dengan mereka yang instafamous ini. Ibu bapa, kejadian ini berlaku jam 1:50 pagi.

“Anak-anak tidak sepatutnya menggunakan telefon bimbit waktu sebegini dan bagi tujuan melawat atau terlibat dalam Instagram live ini,” tegasnya.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, rata-rata warganet menyokong tindakan tersebut agar usahawan-usahawan yang terlibat dalam live berkenaan dikenakan tindakan undang-undang.

 

Kredit : Kosmo

 

Sumber : http://limauasamboi.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *