Budak Mavt Rumah Terbakar Selepas Ditinggalkan Ibu Pergi Ke Kedai

Semasa

GEORGETOWN: Seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun yang ditinggalkan di rumah dengan pintu berkunci oleh ibu bapanya yang pergi ke pasar, mavt selepas rumahnya di Kondominium The Rise Collection II, Jalan Dr Wu Lien Teh, di sini, terb4kar pagi tadi.

Mangsa, Nur Rania Adelia Mohd Zaid, ditemui tidak sed4rkan diri akib4t terhidu asap dalam bilik tidur dan disahkan mennggal dnia di Hospital Pulau Pinang (HPP), manakala adik lelakinya, Muhammad Ariq Zakwan,4, ditemui selamat di ruang tamu.

Kedua-dua kanak-kanak itu yang ditinggalkan ketika mereka tidur, ditemui ibu bapa mangsa yang bergegas pulang selepas terlihat kepulan asap di kondominium itu pada aplikasi Zoom pada telefon bimbit bapa mngsa sebaik mereka tiba di kedai.

Ketua Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak, Aazelan Hassan, berkata bomba tiba di tempat kejadian kira-kira jam 9.05 pagi dan berusaha memberi bantuan pernafasan serta rawatan awal sebelum mangsa dihantar ke HPP.

“Sebaik menerima panggilan, anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak serta BBP Lebuh Pantai bergegas ke tempat kejadian.

“Ketika bomba tiba, dua kanak-kanak termasuk seorang yang tidak sedarkan diri, sudah dibawa keluar dari rumah itu oleh ibu bapa mereka, tetapi budak perempuan itu disahkan meninggal dunia di HPP selepas itu.

“Kebakaran berjaya dikawal pada jam 9.36 pagi dengan kemusnahan kebakaran sehingga 70 peratus.

“Sistem penyelenggaraan bangunan itu yang berada pada tahap baik juga memudahkan anggota bomba memadam kebakaran, ” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Difahamkan, mngsa dan adik lelakinya yang sedang tidur ditinggalkan di rumah ketika ibu bapanya serta seorang lagi anak berusia setahun, pergi ke pasar berdekatan unit kondominium itu.

 

 

Sumber: bhonline via http://www.terengganutv.bbn.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *