Pelakon ‘Keluarga 69’, Julie Faridah men1ngg4l dunia ak1bat j4ngkitan virvs

Artis

DUNIA hiburan kehilangan seorang lagi bintang seni tanah air iaitu Toh Puan Julie Faridah @ Joria Basir yang men1ngg4l dunia kira-kira 1.37 pagi, Ahad di h0sp1tal Pantai di Ipoh, Perak akibat j4ngk1tan v1rus.

Menerusi kenyataan daripada Seniman, anak kepada arw4h, Aziah Jasmin berkata ibunya menghembvskan nafas yang terakhir selepas dua minggu dimasukkan ke h0sp1tal.

jen4zah dimandikan dan dik4f4nkan di rumah di Jalan Watson Ipoh sebelum dibawa ke Perkarangan Masjid Dato’ Panglima Kinta untuk dikebvmikan bersebelahan kubvr suami arw4h sekitar pukul 11 pagi, Ahad.

“Segala perjalanan urusan pengkebvmian juga berjalan lancar dan bagi pihak keluarga, kami sangat terharu kerana arw4h ibu diberikan penghormatan untuk semadikan diperkarangan Masjid Dato’ Panglima Kinta Ipoh, ” ujar Aziah.

arw4h men1ngg4lkan tiga orang anak iaitu seorang lelaki dan dua perempuan.

arw4hyarham juga berbesan dengan Raja Perlis Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail kerana anak lelaki beliau Mohammad Yaakob berkahwin dengan anak bongsu Tuanku Raja Perlis, Yang Amat Mulia Tengku Puteri Mahkota Perlis Sharifah Fariza Binti Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin.

Toh Puan Julie Faridah terkenal dengan watak ‘Faridah’ menerusi filem Keluarga 69 arahan seniman negara, allahy4rh4m Tan Sri P. Ramlee yang diterbitkan pada tahun 1967.

arw4h yang lahir pada 25 November 1944 di Bentong, Pahang juga pernah muncul dalam filem Mekanik pada tahun 1983.

Dia terpaksa melupakan hasrat untuk terus aktif dalam dunia seni disebabkan mengikut arw4h suami Datuk Seri Azizul Hassan yang bekerja sebagai pegawai kanan p0lis.

 

Sumber : Mstar via TTK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *