Ramai Tidak Sangka Ini Cara Pihak Berkuasa Pantau Orang Ramai Masuk Pusat Beli Belah Dalam Masa 2 Jam

Semasa

Berkuatkuasa 25 Mei 2021 ini, ia seiring hasrat kerajaan mengurangkan pergerakan orang ramai kecuali untuk tujuan penting sahaja. Prosedur o.perasi standard (S0P) sektor perdagangan pengedaran dikemas kini dengan mengenakan beberapa s.ekatan susulan pelaksanaan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwah Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, jika langkah tersebut dapat dilaksanakan sepenuhnya dengan kawalan kendiri daripada semua pihak ia boleh membantu Kementerian Kesi.hatan Malaysia (KKM) melandaikan lengkung k.es C0vid 19 dengan lebih cepat dan dapat meneruskan usaha pemulihan e.konomi negara.

“Antara S0P yang dikemas kini ialah waktu o.perasi sektor perdagangan pengedaran termasuk semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran dan restoran dihadkan di antara jam 8 pagi hingga 8 malam kecuali bagi kedai farmasi dan penjagaan diri (kecuali yang tersenarai di bawah aktiviti yang tidak dibenarkan seperti SPA, wellness dan perkhidmatan manicure dan pedicure) dikekalkan di antara jam 8 hingga 10 malam.Selain itu juga S0P tersebut juga turut mewajibkan had jumlah pelanggan di dalam semua premis peruncitan termasuk kompleks membeli-belah dalam satu-satu masa mengikut keluasan premis perniagaan dengan penetapan satu orang bagi setiap empat meter per persegi,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Dalam pada itu, Nanta berkata, tempoh masa pelanggan di dalam semua premis peruncitan termasuk pusat membeli-belah juga dihadkan kepada maksimum dua jam sahaja dan had kapasiti pekerja bagi semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran serta kompleks membeli-belah termasuk pengurusan, operasi dan sokongan ditetapkan sebanyak 60 peratus.

Pesanan Dari Ketua Polis

Sebanyak 21 Team Pemantau Pematuhan p.rosedur o.perasi standard (S0P) C0vid 19 diarah supaya sentiasa memantau pergerakan pengunjung di pusat membeli belah besar dan pasaraya di ibu kota berk.uatkuasa hari ini.

A.maran itu menyusul susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (3.0) diperketatkan untuk sektor perdagangan dan peruncitan dengan setiap pengunjung atau pelanggan hanya dibenarkan berada di dalam premis maksimum selama dua jam sahaja.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, beliau juga menyarankan pengunjung supaya jangan sesekali mencuba taktik k.otor mengimbas dan memasuki semula ke premis pasar raya untuk meluangkan masa di dalam premis sama.

“Kalau dia gunakan taktik begini keluar sekejap dan imbas masuk semula selepas dua jam kita boleh mengesan taktik dia.Kita boleh lihat rekod sejarah telefon bimbit kalau dia keluar selepas dua jam dan imbas serta masuk semula dalam beberapa minit. Itu s.alah dan boleh dikenakan tindakan k.ompaun RM 2,000 jika dit.angkap,” katanya kepada pemberita selepas meninjau sebuah pusat membeli belah barang borong terkenal di pusat bandar raya hari ini.

Turut bersama ialah Timbalannya Superintendan Naazron Abdul Yusof yang mendekati dan memeriksa setiap rekod imbasan MySejahtera pengunjung.

Zainal berkata, pengunjung perlu akur dengan a.rahan S0P Majlis Kesel.amatan Negara kerana kegag.alannya boleh menyebabkan pengunjung dik.ompaun RM 2,000.

“Dengan penguatk.uasaan baharu ini, semua pusat membeli belah dan juga pasar raya di kawasan ibu negara ada dalam radar kita, pemeriksaan akan dilaksanakan setiap masa dan hari ini tempat tumpuan orang ramai,” katanya.

 

Kredit: MalaysiaGazette Via OnlineMalaya via http://www.awatttsyeikhh.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *