[VIDEO]”Buka Mata Mak, Mengucap Mak…”- Anak Suruh Ibu Mengucap Meruntun Hati Netizen

Keluarga

Kuala Lumpur: “Mak buka mata mak, bangun mak, mengucap mak…,” kata seorang wanita kepada ibunya yang dipercayai pes4kit Cov1d-19 dan sedang dir4wat di hospital.

Hanya ravngan dan rat4pan kes3dihan lapan sekeluarga itu dapat didengari dalam panggilan video yang tular di media sosial, hari ini.

Video berdurasi satu minit 37 saat itu dikatakan membabitkan panggilan video antara seorang ibu yang sedang bert4rung ny4wa bersama anaknya.

Difahamkan, kejadian berkenaan berlaku di Hospital Shah Alam dan wanita itu men1nggal dun1a tidak lama kemudian.

Seorang lelaki dipercayai menantu kepada wanita itu berkongsi catatan di media sosial mengenai perkara itu.

“Hari ini 24 Mei pukul 4.45 pagi tadi, ibu mentua kesayangan saya telah kembali ke rahm4tullah. Men1nggal dvnia di Hospital Shah Alam. Arw4h men1nggal sebab Cov1d-19. Tiga minggu dalam !CU (unit raw4tan rapi) sebab s3sak n4fas perlukan bantvan oks1gen.

“So, (jadi) punca kene (dij4ngkiti) Cov1d adalah kerana kakak ipar dapat melalui kawan ‘office’ dia. Kakak ipar jumpa mak mentua saya cium tangan dan berborak (berbual) rapat-rapat. Bila kakak ipar pergi buat ‘swab test’ positif (Cov1d-19).

“Bawa mak mentua pergi ‘test’ terus positif. Boleh bertahan tiga minggu sahaja selepas itu men1nggal dun1a. Jadi hati-hati kawan-kawan semua ya,” katanya di dalam tangkap layar yang dikongsikan di media sosial.

Turut dikongsikan ialah penjelasan mengenai mengapa video itu dibuat, difahamkan untuk memberi ruang kepada ahli keluarga melihat pes4kit.

Tangkap layar itu menyatakan doktor akan membuat panggilan video kepada ahli keluarga apabila tahap oks1gen pes4kit terlalu r3ndah, berikutan mereka tidak dibenarkan mel4wat pes4kit di hosp1tal.

Di dalam video itu, anak dan menantu wanita itu men4ngis sambil memanggil ibu mereka sebelum panggilan video ditamatkan.

Turut kedengaran, suara seorang wanita mengajar pes4kit itu mengucap dua kalimah syahadah.

Video:

 

Sumber: https://www.hmetro.com.my/ via Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *