Netizen Cembvru Lihat Lelaki Warga Malaysia Ini Bergerak Bebas Tanpa ‘Face Mask’ Di New Zealand

Global

Ketika ini, kes penularan wab4k COV1D-19 di negara kita berada dalam keadaan yang membimbangkan apabila kes sudah melebihi 6,000. Lantaran itu, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakan bagi mengawal penularan wab4k tersebut.

Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) semalam turut sebulat suara bersetuju untuk mengetatkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang sedang berkuatkuasa dengan penambahan sekatan lebih ketat ke atas sektor ekonomi dan sosial.

Terbaharu, sebuah video pendek yang dikongsikan oleh pengguna Twitter @Hazwanrl yang memaparkan kehidupannya di Wellington, New Zealand telah tular di media sosial.

Menerusi video tersebut, dapat dilihat rakyat New Zealand sudah tidak perlu memakai pelitup muka dan bebas bergerak ke mana sahaja tanpa perlu bimbang akan penul4ran w4bak COV1D-19.

Perkongsian video tersebut mendapat perhatian netizen Malaysia dan rata-rata netizen berasa cemburu melihat keadaan semasa rakyat New Zealand yang tidak lagi perlu bimbang dengan pand3mik COV1D-19.

Bukan itu sahaja, para netizen turut mengatakan seperti mahu berpindah ke New Zealand dan kagum kerana kerajaan di sana cekap menangani penul4ran wab4k pand3mik ini.

Malah, rata-rata netizen berasa rindu dengan suasana sebelum tercetusnya penul4ran wab4k COV1D-19 yang telah mengakibatkan kem4tian ramai orang. Mana tidaknya, jika dahulu orang ramai bebas untuk ke mana sahaja tanpa perlu bimbang akan dijangkiti penyakit.

Pastinya dengan melihat video ini, anda akan kembali bersemangat untuk bersama-sama menangani penul4ran wab4k COV1D-19 agar dapat hidup dalam suasana normal dan bebas.

 

 

Sumber: https://www.thevocket.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *