Viral Foto Ziarah Suami Ketika Bertugas SJR, Wanita Dik0mpaun RM2k

Keluarga Semasa

Sebelum ini, tular sekeping foto yang memaparkan seorang wanita bersama tiga anaknya yang dipercayai menziar4h suaminya yang sedang bertugas di sekatan jalan raya (SJR) Persiaran Selatan hala keluar ke Dengkil, Putrajaya.

Hasil s0al $iasat yang dijalankan, anggota tersebut bersama keluarganya tinggal di daerah Putrajaya.

Isteri dik0mpaun

Bagaimanapun, menerusi satu kenyataan media yang telah dikeluarkan oleh Ibu Pejabat P0lis Daerah Putrajaya, menjelaskan wanita itu sudah dikenakan k0mpaun sebanyak RM2,000 kerana melanggr  prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ujar Ketua P0lis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Fadzil Ali foto yang tul4r itu secara tidak langsung menyebabkan pihak p0lis menerima pelbagai re$pon daripada netizen.

Isteri dan anak-anak anggota terbabit datang menaiki dua kenderaan yang berbeza untuk singgah sebentar bagi menyerahkan juadah Aidilfitri kerana $uami bertugas pada pagi itu.

Bagi d4kwaan menaiki kenderaan melebihi had tiga orang untuk sebuah kenderaan, tiada k0mpaun yang dikeluarkan kerana mereka menaiki dua kenderaan berbeza.

Susulan daripada itu k0mpaun telah dikeluarkan ke atas isteri anggota terbab!t mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawal.an Penyak!t Berjangk!t (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021 [P.U.(A) 225/2021] kerana melanggr SOP PKP dengan menziarah suami di SJR.

Pada awalnya, perbuatn itu dilihat sebagai satu tanggungjawab isteri untuk memberi sokongan m0ral kepada suami yang sedang bertugas dengan menghantar juadah di pagi raya.

Namun, kepentingan awam adalah melebihi kepentingan individu dan pihak p0lis tidak mahu perbuatan sedemikian dijadikan ala$an oleh semua ahli keluarga petugas untuk melawat keluarga yang bertugas di lapangan pada hari raya atau pun hari biasa.

Kenyataan media

Sumber: Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya & Facebookvia Ohbulan via https://sinetronmalaya.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *