Tempat Pemberian Vaksin Di Kl TibaTiba Ses4k Dengan Or4ng Ramai.Rupanya Ini Sebab Kenapa

Semasa

Bakal penerima vaks1nn di Pusat Pemberian vaks1nn (PPV) di World Trade Centre Kuala Lumpur (WTCKL) disarankan agar tiba di lokasi berkenaan antara 15 minit dan 30 minit dari masa yang ditetapkan.

Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dalam satu kenyataan hari ini berkata, ia bagi mengelakkan kesesakan di PPV berkenaan susulan daripada kehadiran awal.

Jelas badan tersebut lagi, orang ramai juga dinasihatkan sentiasa mengikuti arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa serta petugas, selain mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Mohon bersabar dan sentiasa amalkan penjarakan fizikal serta memakai pelitup muka sepanjang proses vaks1nasi.

“Sila beredar daripada perkarangan WTCKL sejurus selepas menerima vaks1nn dan elakkan berada di kawasan PPV terutamanya di kawasan lobi bagi mengelakkan kesesakan,” demikian menurut kenyataan tersebut.

CITF menambah, pihaknya menyedari berlaku kesesakan pada hari pertama selepas PPV berkenaan kembali beroperasi selepas cuti Hari Raya Aidilfitri.

PUNCA KENAPA TEMPAT PEMBERIAN VAKS1N TIBA TIBA RAMAI ORANG

Oh Ini Punca Kesesakan Di Pusat Pemberian Vaksin WTCKL!

Jelas CITF, keadaan itu antaranya dikesan berpunca daripada tindakan segelintir individu yang tidak mempunyai janji temu mahu ‘mencuba nasib’ untuk mendapatkan vaks1nn secara walk-in.

Selain itu, CITF berkata terdapat juga individu yang hadir empat jam awal sebelum masa slot yang ditetapkan.

“Keadaan sesak ini berlaku apabila terdapat ramai yang diberi janji temu telah tiba ke WTCKL lebih awal daripada slot masa yang telah ditetapkan kepada mereka.

“Sebagai contoh, individu dengan janji temu pada jam 6 petang telah tiba seawal jam 2 petang,” kata CITF.

PPV di WTCKL memulakan proses vaks1nnasi secara besar-besaran pada hari ini dengan jumlah janji temu sebanyak 8,100 untuk tempoh masa 9 pagi sehingga 9 malam.

Polis tingkatkan kawalan di PPV mega WTCKL

Polis tingkatkan kawalan di PPV mega WTCKL

Polis Daerah Dang Wangi akan mempertingkat kawalan dan anggota di Pusat Pemberian vaks1nn (PPV) Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) bagi mengawal kelancaran proses vaks1nasi mega di lokasi berkenaan, bermula hari ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah, berkata seramai 10 pasukan terdiri daripada 10 pegawai dan 70 anggota akan ditempatkan khususnya bagi mengawal pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, setakat ini proses pemberian vaks1nn mega di PPV tersebut masih terkawal, dan pihaknya akan menambah bilangan keanggotaan jika perlu.

“Saya telah mengarahkan semua pegawai dan anggota untuk sentiasa memberi peringatan dengan menggunakan pembesar suara supaya semua yang hadir mendapatkan suntikan vaks1nn pada hari ini dapat menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan menjaga penjarakan fizikal.

“Justeru itu, pasukan saya akan sentiasa memberi peringatan dari semasa ke semasa dengan menggunakan pembesar suara bagi memastikan tidak ada kumpulan ramai, melanggar SOP serta mereka sentiasa berada paling kurang satu meter antara satu sama lain,” katanya kepada Astro AWANI selepas membuat tinjauan di PPV WTCKL, di sini.

Mengulas lanjut, Zainal berkata pihaknya akan memastikan hanya individu yang membuat janji temu dan tidak berisiko dibenarkan berada di PPV tersebut.

Vaksin: Sesak di WTCKL, orang ramai dimohon ikut masa ditetapkan - Irmohizam

Tembah beliau, pihaknya tidak akan berkompromi dengan mana-mana individu yang melanggar SOP termasuk cubaan merentas daerah dan negeri tanpa alasan munasabah.
“Jadi saya menasihatkan semua orang ramai, tidak ada walk-in di sini atau mereka datang mengejut bagi mendapatkan sunt1kan vaks1nn .

“Sebanyak 13 sekatan jalan raya (SJR) dijalankan di mana sembilan di Kuala Lumpur, manakala empat lagi di Putrajaya.

“Semua mereka ada janji temu tidak ada masalah untuk mereka hadir ke WTCKL. Cuma cukup dengan memaparkan aplikasi MySejahtera untuk petugas-petugas di SJR melepaskan mereka hadir ke PPV ini,” ujarnya.

 

Sumber : ASTRO AWANI via http://www.awatttsyeikhh.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *