Sambut raya bersama, sekali netizen pertikai SOP ‘family’ Norman Hakim & Abby Abadi

Artis

Sambutan hari raya Aidilfitri tahun ini sememangnya berbeza kerana diraikan semasa Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) seperti tahun lalu.

Dalam kemeriahan menyambut lebaran, orang ramai dinasihatkan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) kerana pihak berkuasa sentiasa akan memantau, baik secara bersemuka iaitu rumah ke rumah ataupun melalui media sosial.

Gambar keluarga Norman Hakim & Abby Abadi
Jadi, susulan daripada berita yang dikeluarkan Harian Metro mengenai sambutan hari raya keluarga selebriti Norman Hakim dan Abby Abadi, ada netizen yang mulai bersuara dengan mempertikaikan SOP antara mereka.

Kita 1 daerah pun tak pergi rumah family tau! Bukan tak boleh kunjung-mengunjung?


Rasanya ni langgar SOP ‘Inspektor Aliza’ buat hal ke?

Tutup ruangan komen?

Melihat dari posting yang dibuat oleh Norman Hakim, dia telah menutup ruangan komen di gambar memperlihatkan mereka semua berkumpul dengan bergambar tanpa ada sebarang penjarakkan sosial.

Apa yang dengki sangat tu?

Abby Abadi turut bersuara di IG story apabila menjelaskan bahawa mereka memang sering berkumpul seak sebelum raya lagi. Jadi, mengapa ketika hari lebaran mereka tidak boleh berjumpa semasa sendiri seperti hari biasa?

Oleh itu, pelakon drama bersiri kepolisian itu meminta agar netizen membersihkan hati dan tidak berasa dengki kerana rezeki setiap orang berbeza-beza.

Norman Hakim dan Abby Abadi pernah berkahwin sebelum ini dengan dikurniakan tiga orang anak iaitu Mohamed Danish Hakim, Marissa Dania Hakim dan Maria Dania Hakim.

Namun pada 2008 mereka telah bercerai dan Norman Hakim berkahwin dengan Memey Suhaiza. Mereka dikurniakan tiga orang anak.

Manakala Abby pula berkahwin dengan Muhammad Faizal Zakari pada 2015dan telah mengambil tiga orang anak angkat.

Hubungan kekeluargaan mereka juga utuh dan masing-masing kelihatan sangat akrab walaupun Norman dan Abby sudah lama berpisah.

Tiada aktiviti ziarah sempena Aidilfitri – PM

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, ziarah rumah ke rumah dan ziarah kubur sempena sambutan Aidilfitri tidak dibenarkan.

Perdana Menteri berkata, solat sunat Aidilfitri di masjid dan surau dibenarkan dengan kehadiran jemaah tidak lebih 50 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah serta 20 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang 1,000 jemaah.

“Had bilangan jemaah sama terpakai bagi solat fardu lima waktu dan solat Jumaat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kerajaan sebelum ini membenarkan aktiviti kunjung-mengunjung di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tetapi perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Ia termasuk tempoh dan jumlah pengunjung berbeza di kawasan PKP, PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP).

Perdana Menteri berkata, operasi rumah ibadat bukan Islam juga akan diperketat.

“SOP bagi rumah ibadat bukan Islam ditetapkan oleh Kementerian Perpaduan Negara,” katanya.

 

 

Sumber: Abby Abadi, Norman Hakim, Harian Metro via http://limauasamboi.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *