“Mereka dikirim dari syurga ketika saya sangka tidak akan punyai anak” – Tunku Azizah

Keluarga

kehidupan mereka. Kisah Kecekalan Raja Permaisuri Agong iaitu Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berdepan dengan pelbagai cabaran dalam usaha beliau untuk memperolehi cahaya mata sangat menjadi inspirasi buat orang ramai.

Menurut Baginda, hanya Tuanku Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sahaja memahami pengorbanan yang terpaksa dilalui untuk mendapatkan pewaris takhta negeri Pahang itu.

Tunku Azizah mengalami 6 kali keguguran dan 17 kali proses rawatan kesuburan sebelum dikurniakan putera sulung iaitu Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah.

Tunku Azizah juga menjadi satu-satunya Permaisuri di dunia yg mempunyai empat bayi IVF.

Menjalani raw4tan kesuburan menuntut seseorang wanita itu kuat selain memerluukan banyak usaha dan pengorbanan wang ringgit. Raw4tan mendapatkan anak juga bukanlah murah.

Tunku Azizah amat memahami apa yang dilalui dan dirasai oleh seorang ibu yang berusaha keras serta sanggup berkorban apa sahaja demi mendapatkan zuri4t.

Mengenangkan pelbagai proses rawatan kesuburan yang terpaksa dijalani termasuk persenyawaan tabung uji (IVF) serta Intra-cyt0plasmic sperm inj3ction (ICSI), Tunku Azizah menubuhkan Yayasan Fertiliti Tunku Azizah (TAFF) pada Ogos 2004.

Niat baginda adalah kerana mahu membantu semua wanita dan psangan di luar sana yang tidak dapat melahirkan anak dan berhadapan dengan masalah perub4tan tertentu serta kekangan daripada segi kewangan.

Penubuhan TAFF menjadi simbol harapan bagi wanita yg mengalami masalah kesuburan. Ianya juga turut menjadi sumbangan Tunku Azizah buat rakyat selepas mengenangkan pelbagai kesukaran yang dihadapi untuk mendapatkan cahaya mata.

Meluahkan rasa rindu kepada anak-anak, Tunku Azizah memuatnaik beberapa keping gambar anak-anak baginda ketika masih kecil.

Tunku Azizah juga turut mengimbas kembali kenangan ketika baginda berusaha untuk mendapatkan anak dan akhirnya doanya dimakbulkan.

Tunku Azizah tidak menyangka akan dikurniakan anak dan sangat bersyukur dengan percaturan yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Esa buat dirinya.

Kisah Tunku Azizah itu begitu menyentuh hati para pengikut akaun Instagram baginda. Rata-rata mereka begitu mengagumi ketabahan dan kecekalan hati baginda.

Bagi yg turut melalui masalah kesuburan mereka menjadikan kisah Tunku Azizah sebagai motivasi dan inspirasi buat mereka untuk mendapat zuriat.

Semua kesukaran yang dialami membuatkan baginda memahami perasaan wanita atau psangan lain apabila mereka tidak dapat memiliki anak.

Pengorbanan dan kesabaran tinggi baginda wajar dijadikan sumber inspirasi serta contoh buat semua wanita di negara ini. Sesungguhnya Tunku Azizah layak dilihat sebagai simbol seorang wanita cekal dan tabah.

 

Sumber : Instagram airtangan_tunkuazizah / transfrmsi via Teh Tarik Kaw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *