“Tak Ambil Tahu Isu Palestin Hukumnya Berd0sa, Nabi Muhammad Tak Meng4ku Umat” – Ustaz Adnin

Semasa

Pendakwah, penulis novel dan penerbit lagu Ustaz Adnin Roslan menjelaskan berd0sa sekiranya umat Islam tidak mengambil tahu tentang kem3lut yang meng4ncam negara Islam, Palestin.

Kata Ustaz Adnin, mengambil tahu tentang peristiwa yang terjadi di Palestin bukan sekadar membabitkan isu kemanus1aan tetapi juga akidah sebagai umat Islam.

“Sahabat sekalian hukumnya berd0sa sebab isu Palestin ni bukan sekadar isu kemanus1aan tapi ini adalah isu akidah.

“Pertamanya, kalau kita tak ambil tahu isu Pal3stin ni Nabi Muhammad S.A.W tak meng4ku umat.

“Nabi pernah bersabda, siapa yang tak ambil tahu tentang urusan umat Islam maka dia bukan di kalangan mereka. Makna kalau kita tak ambil tahu tentang saudara kita kat Palestin, kita bukanlah di kalangan umat Islam,” jelasnya.

Ustaz Adnin yang juga pemilik syarikat Tarbiah Sentap tampil menjawab soalan yang diajukan pengikutnya di Instagram pada Rabu.

Menerusi soalan terbabit, pengikutnya bertanya adakah berd0sa sekiranya dirinya tidak mengambil tahu tentang situasi di Palestin.

Tambah Ustaz Adnin lagi, cakna terhadap apa yang berlaku kepada rakyat Islam di Palestin merupakan satu tanda keimanan seseorang individu.

“Yang kedua Nabi Muhammad S.A.W memberitahu, umat Islam umpama satu jas4d, kalau sak1t sebahagian maka akan sak1tlah seluruh jas4d.

“Kalau kita mengaku beriman tapi langsung tak rasa apa-apapun bila lihat umat Islam di sana dis3ksa dih1na maksudnya selama ini keimanan kita hanyalah p4lsu,” jelasnya.

Video terbabit telah ditonton lebih 135,000 kali di media sosial.

Kegan4san berterusan di bumi Gaza sejak akhir bulan Ramadan dengan keteg4ngan antara Hamas dan r3j1m Z1on1s meningkat.

Pengusiran rakyat Palestin daripada rumah mereka di Timur Baitulmuqaddis dan prov0kasi tentera 1sr4el di Masjid Al-Aqsa minggu lalu memaksa campur tangan Hamas dan angkatan kanannya Bridged Al-Qasam.

Ketegangan itu tidak pernah disaksikan sejak tahun 2014 dengan ser4ngan balas bertali-arus antara Hamas dan Z1on1s 1sr4el.

Peningkatan ketegangan di Asia Barat itu mendapat perhatian antarabangsa dengan kebanyakan negara menggesa ia dired4kan.

Malaysia turut mengvtuk keras tindakan Israel yang bertindak ganas terhadap penduduk Palestin.

Sumber: Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *