[Video]’Saklt Dapat, MaIu Pun Dpat’ – Pakar Seni Mempert4hankan Diri Kant0i Tkde Ilmu KebaI.

Semasa

Seorang pengamal seni bela diri ‘ilmu laduni’ bernama Yuli Mulyana, mendapat perhatian netizen di Indonesia apabila dia menyahut cabaran berlawan bersama seorang YouTuber, Marcel Radhival kerana ingin membuktikan bahawa ilmu itu benar-benar keb4l. Aksi perlawanan itu dirakam dan dimuat naik ke saluran YouTuber berkenaan.

Ilmu laduni sudah lama popular di Indonesia. Ia keb4l atas bantuan kuasa yang bersvmberkan kekuas4an Tuhan dan dipercayai merupakan ilmu yang pernah dimiliki salah seorang ahli W4li s0ngo iaitu Sun4n Kal1jaga.

Lantaran itu, Marcel ingin membuktikan sama ada ilmu ini benar-benar kebal atau p4lsu. Untuk tujuan itu, dia telah menghubungi Yuli Mulyana selaku ‘master’ dalam ilmu ini dan pengasas kelab ‘Per1sai B4thin’ untuk berjumpa dan berlawan dengannya.

Dalam video itu, Yuli kelihatan begitu yakin dengan kehebatan ilmu ladvni miliknya itu. Beliau berkata kepada Marcel bahawa tiada siapa yang dapat menyentuh tubuhnya dan pihak mvsuh akan terpelanting ke belakang lalu terk4ku dan pengs4n.

Aksi perl4wanan itu dimulakan dengan serangan penumbvkan Marcel ke arah pervt Yuli. Namun, sebaliknya yang terjadi apabila tiada kes4n ‘Aura Apel’ yang berlaku kepada Marcel setelah tiga kali beliau berjaya menvmbuk tepat ke arah pervt Yuli.

Tidak berpvas hati, Yuli meminta seorang lelaki yang juga ahli kelab Perisai Bathin untuk berlawan dengannya. Belum sempat lagi menvmbuk ke arah Yuli, lelaki itu sudah terp3lanting ke belakang lalu badannya terk4ku p3ngsan. Yuli mengatakan bahawa itu merupakan cara kvasa ‘Avra Ap3l’ berlaku.

Namun begitu, ilmu ini tetap dikatakan p4lsu setelah Marcel mencuba pula sep4kan ke arah Yuli sewaktu perlawanan pusingan kedua. Seperti juga tvmbukan, Marcel dapat men3ndang tepat Yuli tanpa terhenti atau terpelanting ke belakang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcel Radhival (@marcelradhival1)


Marcel mempunyai teorinya yang tersendiri mengapa semua ini boleh berlaku. Menurutnya, Yuli menggunakan i1mu hipn0tis kepada pengikutnya dan disebabkan itu, mereka tidak boleh memukvlnya. Marcel yang tidak berada dalam hipnotis Yuli tidak terk3san dengan Per1sai Bathin.

Ternyata kekeb4lan ilmu ini hanya tert4kluk kepada peng1kut Yuli sahaja dan tidak kepada orang luar (asing) seperti Marcel. Namun dalam video ini, Perisai Bathin Yuli Mulyana tew4s dengan ser4ngan Marcel.

 

Sumber: https://www.thevocket.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *