PM Mvat Nalk P0sting Sambutan Beraya Di Rvmah. Ada Satv Gambar Bvat Ramal Mrah

Keluarga Semasa

PUTRAJAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penularan wab4k C0v1d-19 dan kewujudan varian baharu dengan kadar jangk1tan lebih tinggi membantutkan aktiviti dan rutin harian yang berkehendakkan menyambut Aidilfitri tidak seperti kelaziman.

Perdana Menteri berkata, pada tahun ini, sekali lagi umat Islam negara ini terpaksa menyambut Aidilfitri di rumah sendiri seperti tahun lalu.

Sudah pasti, katanya, beliau juga seperti ibu bapa yang lain merasa sedih pada pagi Syawal ini kerana tidak dapat bersama anak-anak dan menantu serta cucu kerana mereka dari lain daerah walaupun berada di Kuala Lumpur.

“Alhamdulilah, di pagi Hari Raya Aidilfitri hari ini saya berkesempatan menjadi imam solat sunat Aidilfitri di rumah bersama ahli keluarga dan pembantu rumah dalam suasana yang lain daripada biasa.

“Sed1h dan sayu juga apabila takbir raya tahun ini hanya disahut jemaah yang terdiri daripada ahli keluarga, bukan seperti di masjid atau surau seperti mana sambutan sebelum wab4k ini melanda negara.

“Saya akui memang amat sukar untuk menahan perasaan ketika bertakbir dengan hanya bertemankan beberapa makmum,” katanya menerusi Facebook beliau hari ini.

Muhyiddin berkata, bagaimanapun beliau amat bersyukur kerana di Malaysia masih dapat meraikan Aidilfitri dalam keadaan tenang tanpa ada pergolakan.

Kata beliau, masing-masing masih boleh bersama keluarga terdekat dan berhubung dengan mereka yang jauh menerusi telefon.

Sebagaimana orang lain, katanya, beliau juga menggunakan teknologi seperti Zoom untuk berhubung, menatap wajah dan berkomunikasi dengan ahli keluarga yang lain bagi melepaskan rindu biarpun tidak dapat bersama menyambut Aidilfitri yang mulia ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, kita pastinya mengenangkan nasib rakyat Palestin yang pastinya tidak dapat meraikan Aidilfitri, dib3dil kediaman mereka oleh jet-jet dan rok3t-rok3t rej1m Isr4el.

“Sungguh besar ujian yang terpaksa mereka tempuhi tatkala umat Islam yang lain sibuk merayakan Aidilfitri. Maka sama-samalah kita mendoakan agar Allah pelihara dan lindungi saudara kita di Palestin,” katanya.

Perdana Menteri pada masa sama mengajak semua masyarakat Islam sama-sama mensyukuri nikmat sebagai warga bumi bertuah ini tatkala negara lain dan dunia diuji dengan ujian yang amat getir.

“Semoga Allah SWT memakbulkan doa kita untuk melihat rantaian C0v1d-19 ini diputuskan secepat mungkin dan kita dapat menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya

Satu Gambar Yang Dimuat Naik Buat Ramai Tak Puas Hati

MUHYIDDIN Yassin menjadi imam solat sunat Aidilfitri di rumah bersama ahli keluarga dan pembantu rumah di kediamannya, hari ini. – UTUSAN/IHSAN FB PM

Dalam pada itu, nampaknya sebilangan netizan masih tak berpuas hati dan melepaskan k3mr4han di gambar yang di kongsi oleh PM di laman rasmi facebook milik beliau


‘Saya tahu rakyat m4rah’- Muhyiddin

SHAH ALAM – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui bahawa keputusan kerajaan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika sambutan Aidilfitri telah menimbulkan kem4rahan rakyat Malaysia.

Beliau bagaimanapun berkata, keputusan yang sukar dan tidak popular itu terpaksa dibuat untuk mellindungi ny4wa rakyat kerana negara ketika ini sedang berada pada satu titik genting yang memerlukan respon segera kerajaan bagi mengelakkan kr1sis kesihatan yang lebih parah.

Menurutnya, rakyat harus faham bahawa negara ketika ini sedang sedang berhadapan dengan v1rus yang begitu cepat mere3ak lebih-lebih lagi dengan kehadiran mutasi varian baharu.

“Saya tahu, ini bukanlah satu keputusan yang popular. Ada yang marah kepada saya. Kenapa ambil tindakan begini ketika umat Islam akan menyambut 1 Syawal esok. Sudahlah tak boleh balik kampung. Nak ziarah keluarga dan sahabat handai pun tak boleh. Zal1m sangatkah Kerajaan ini?

“Saudara-saudari, saya bukan zal1m. Saya ambil keputusan ini untuk lindungi ny4wa saudara-saudari. Kalau saya benarkan ziarah dari rumah ke rumah, mana lah tahu ada tetamu yang datang ke rumah saudara-saudari itu positif Cov1d-19,” katanya ketika perutusan khas Perdana Menteri pada Rabu.

Jelas Muhyiddin, disebabkan ramai pes4kit Cov1d-19 kini tidak menunjukkan sebarang simptom, ia telah menyukarkan lagi usaha negara untuk memutuskan rantaian jangk1tan Cov1d-19.

“Bayangkan kalau tetamu ini datang ke rumah saudara-saudari, maka berjangk1tlah peny4kit itu kepada saudara-saudari. Selepas itu dia pergi ke rumah orang lain. Berj4ngkit pula kepada tuan rumah itu.

“Kalau dia ziarah 10 rumah, maka 10 keluarga akan dij4ngkiti Cov1d-19. Akhirnya, habis sahaja kita merayakan Aidilfitri, jumlah k3s positif Cov1d-19 di negara kita berkemungkinan melonjak ke puluhan ribu sehari,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menegaskan bahawa kerajaan perlu mengambil tindakan yang sukar dan tidak popular itu kerana mengambil kira keseriusan situasi penularan Cov1d-19 di Malaysia.

“Keputusan ini tidak popular dan mungkin tidak memuaskan hati saudara dan saudari. Tetapi pada hemat saya ini yang tepat yang saya perlu lakukan untuk menyelamatkan kehidupan dan masa depan saudara dan saudari sekalian.

“Saya faham dan sedar anda marah kepada saya tetapi ini ikhtiar saya dan kerajaan untuk jaga nyawa saudara dan saudari. Selebihnya, saya serahkan kepada ALLAH,” ujarnya

 

Sumber:http://trendingsangat.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *