“Hipokr1t! Kalau Selebriti Laju Nak M4ki, Suruh Si4sat..” – Tular Video Masyarakat L4nggar SOP

Artis Viral

Semalam, tular di media sosial Twitter mengenai desas-desus kerajaan bakal melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 sehingga menjadi trending. Isu ini telah mengundang kekec3waan kepada rakyat Malaysia yang tidak bersetuju jika PKP 3.0 dilaksanakan. Baru-baru ini, pengarah terkenal drama bersiri Nur, Shahrulezad Mohameddin atau lebih mesra disapa Budak Ijat meluahkan rasa am4rah dan geram terhadap segelintir rakyat Malaysia yang melampaui batas apabila mereka seakan ‘mengutvk’ selebriti tanah air tanpa mencerminkan diri sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shahrulezad mohameddin (@budakijat)

Difahamkan, Ijat meluahkan rasa terk1lan di media sosial akibat daripada video segelintir rakyat Malaysia yang sanggup beratur dalam keadaan ses4k semata-mata untuk memasuki bazaar Aidilfitri yang berlangsung di Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR). Video yang tular itu bukan sahaja membuktikan rakyat kini mengabaikan Operasi Standard Prosedur (SOP), malah turut menunjukkan sikap rakyat kita yang sebenarnya sama ‘angkvh’ dengan segelintir selebriti tanah air yang melanggar SOP.

Kita ingat kita ni kebal ker? Kita tak terfikir ker disebabkan kedeg1lan kita selang dua minggu dari sekarang akan ada yg m4ti kerana Cov1d dari kita. Mungkin parents kita. Mungkin anak kita. Atau silap2 kita sendiri yg mati hanya kerana kemaruk nak berbazaar ramadan. Sia sia jer mati disebabkan kedeg1lan kita. Our ignorance.” ujar Ijat.

Ada betul juga apa yang diperkatakan oleh Ijat ini. Masyarakat kini terlalu lantang bersuara mem4ki orang lain sehingga kadang kala menjadi ‘bongk4k’ seolah-olah mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan. Bak kata pepatah, 1 jari menunding terus kepada orang lain, 4 lagi jari menunding ke arah kita. Sampai bila kita nak terus menyalahkan orang lain, sedangkan diri kita sendiri pun membuat ‘onar’ sehingga sanggup menempah peny4kit merb4haya.

Meninjau di ruangan komen posting tersebut, rakan-rakan selebriti dan pengikut Ijat turut menyokong sepenuhnya kenyataan Ijat itu. Rata-rata daripada mereka meluahkan perasan gusar dan kec3wa dengan segelintir rakyat Malaysia yang seolah-olah tidak mempercayai kewujudan pandem1k COV1D-19 ini. Tidakkah mereka sedar mengenai jangk1tan COV1D-19 di India yang semakin lama semakin tidak terkawal?

Entah bila isu saling menyalahkan sesama kita ini akan berakhir. Hairan bagaimana mereka begitu berani untuk berada di tempat awam yang sesak dan sempit itu.. Sedihnya…bila kita semua boleh hidup seperti sedia kala..?

 

Sumber: Hot FM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *