[VIDEO] Budak 7 Tahun Disahkan K0ma Selepas Dic4mpak 27 Kali Semasa Latihan Judo

Uncategorized

Salah satu cara untuk meningkatkan tahap kesihatan rohani dan jasmani anak-anak adalah dengan menghantar mereka ke pusat latihan seni bela diri.

Namun, pemilihan pusat latihan seni bela diri sangant penting kerana takut tersalah pilih berkemungkinan salah pula cara guru yang mengajarnya dan boleh merisik0kan ny4wa anak-anak.

27 kali dicamp4k

Seperti yang berlaku baru-baru ini di Taiwan, seorang kanak-kanak berusia 7 tahun dilaporkan k0ma selepas 27 kali dicamp4k oleh jurulatih serta dua orang budak lelaki semasa berlatih seni bela diri Judo di studio.

Difahamkan, kanak-kanak yang bernama Huang itu pada awalnya dilaporkan kurang sihat. Lantaran itu, bapa saudara Huang meminta jurulatih Judo (berusia 68 tahun) supaya tidak ‘mend3raa’ Huang semasa berlatih Judo.

Katanya, jurulatih tidak peduli mengenai kesihatan Huang dan dia disuruh berlatih seperti biasa.

Tubuh dijadikan alat

Huang kemudiannya tidak diajar untuk mempelajari teknik pergerakan Judo, sebaliknya jurulatih tersebut menjadikan tubuhnya sebagai ‘alat’ untuk membolehkan dua pelajar senior mempelajari teknik menjatuhkan mvsuh ke lantai gelanggang.

Badan Huang diangkat dan dihemp4skan ke lantai oleh dua pelajar senior itu tanpa belas kasihan.

Huang tidak tahan menanggung der1ta setelah lvtut dan kepalanya kes4kitan. Dia merayu supaya pelajar senior itu menghentikan latihan tersebut.

Rayuan tak diendahkan

Mal4ngnya, rayuan Huang itu diendahkan malah dia dip4ksa jurulatihnya untuk berdiri semula. Jika Huang berd3gil, jurulatihnya pula yang akan mengh3mpaskan b4dan Huang ke lantai.

Latihan itu terpaksa teruskan dan Huang dih3mpas dan dic4mpak 20 kali oleh pelajar senior manakala dalam proses pembelajaran teknik itu, Huang turut dic4mpak 7 kali oleh jurulatihnya.

Setelah dicampak sebanyak 27 kali, jurulatih itu mula perasan yang Huang sudah pengsan, mukanya pvcat dan matanya memandang ke atas.

Jurulatih meletakkan Huang di sisi pak ciknya yang duduk di tepi gelanggang. Apabila ditanya mengapa Huang pengs4n, jurulatih itu berkata Huang hanya berpura-pura pengs4n.

Rasa tidak sedap hati, pak cik Huang menelefon ambulans dan kanak-kanak malang itu dikejarkan ke hospital yang berdekatan.

Apabila tiba di hospital, Huang terpaksa menjalani satu pemb3dahan kecil. Pembed4han itu berjaya namun Huang dilaporkan dalam keadaan k0ma dan kini dia masih berada di ruang 1CU.

Video tular di YouTube

Rata-rata netizen tidak berpvas hati dengan tindakan jurulatih tersebut dan mahukan keadilan buat adik Huang.

 

Sumber:https://www.yoy.my/  via https://www.siakapkeli.bbn.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *